Wednesday, July 27, 2011

Mediji i rat: Kako je “Politika” izveštavala 1992. godine (108) - Ko ubija rezerviste?

e-novine.com - Ko ubija rezerviste?

Mediji i rat: Kako je “Politika” izveštavala 1992. godine (108)

Ko ubija rezerviste?


PHOTO: Stock

Do kraja ove godine na našem portalu pratićete dokumentarni feljton o izveštavanju beogradske “Politike” tokom 1992. godine. Ova najmračnija epizoda Miloševićevog huškačkog lista svesno je u Srbiji deponovana u zaborav: taj period se uglavnom ne pominje, postoji samo maglovito sećanje na tekstove koji su raspirivali mržnju i na pojedine autore koji su se svesno stavili na stranu šovinističke histerije. Za mnoge čitaoce, danas, 18 godina docnije, ovo štivo srpske novinarske sramote biće prvi susret sa miloševićevskom krvavom ideologijom koja se otvoreno pripremala za zločine. Baš zato, ovaj feljton valja čitati kao upozorenje i iskustvo ratne propagande bez paralela u poslednjih 50 godina. Tekstove iz “Politike” prenosićemo u celini, bez komentara

Izdanje dnevnog lista "Politika" od 25. avgusta 1992. godine

Josipa Milas: SRPSKI GENERALI KRŠE PRAVA ČOVEKA (Ženeva, 24. avgusta):
Zagrebačke ekstremističke aktivistkinje, koje sebe nazivaju "bedemom majki za mir", ponovo su se oglasile u Palati nacija u Ženevi antisrpskom kampanjom, žestoko natopljenom rasističkom mržnjom, koristeći u tu svrhu posredništvo nevladine organizacije "Svetski pokret majki".

Najžustrije među agitatorkama Josipa Milas održala je na sastanku potkomisije za zaštitu manjina antisrpsku tiradu u stilu onog poznatog ustašoidnog istupanja u Hrvatskom saboru uz poklike "pro patrija!"

U preterano emotivnom i konfuznom istupanju ova organizatorga zagrebačkog "bedema majki" je htela da kaže da je njen hrvatski narod "izložen zločinima protiv čovečanstva i genocidu", ali da, kako je rekla, "to nije razjašnjeno u dokumentima Potkomisije i Komisije za prava čoveka". "Zato je ona 'precizirala' da su žrtve tih zlodela 'nesrpski građani bivše Jugoslavije, učenici, žene, seljaci". Radnike nije pominjala.

Gospođa Milas je optužila "srpske generale i lidere" da krše zakone za zaštitu prava čoveka. I, tako sve redom, da bi na kraju kao vrla predstavnica NDH izgrdila i sam srpski narod kao "lažove, rulju, ubice i primitivce" a pri tome je nastojala da se zakloni iza literarnog stvaralaštva Dobrice Ćosića.

Ova bujica ustaško-rasističkih kleveta i psovki naišla je ne samo na oštro reagovanje jugoslovenskog predstavnika u Potkomisiji, nego i na osudu drugih. Jedan od njih je posle sastanka dobacio: "Tako govore fašisti na mitinzima".

Photo: Stock
U odgovoru na ovakav neviđen izliv mržnje prema Srbima savetnik Jugoslovenske misije pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Miroslav Milošević je rekao da bi to sve trebalo ignorisati, ali je predstavnica organizacije iz Zagreba nanela i lične uvrede predsedniku Savezne Republike Jugoslavije, pa je moralna obaveza da najoštrije odbacim njene laži i samovoljne kvalifikacije".

"Kakva je to hipokrizija da gospođa o kojoj je reč nastupa u ime nevladine organizacije, a govori kao što govore najcrnji hrvatski fašistički ekstremisti - ustaše, upozorio je Milošević. Ona se koristi osnovnim principom Gebelsove propagande - laži koliko možeš, jer će nešto od toga ostati u glavama onih koji slušaju".

Jugoslovenski diplomata je primetio da je u pitanju osoba "koja bi trebalo da upućuje poruke mira da bi se učinio kraj patnjama stanovništva", ali umesto toga, "u protekle dve nedelje mogli smo od nje čuti samo poruke mržnje, rata i beznađa". On je, ipak, izrazio nadu da u Hrvatskoj ima ljudi "koji ne prihvataju takve ratne pokliče i da će prevladati želja za mirom".

Reagujući na optužbe gospođe Milas norveški ekspert Asbjorn Eide je primetio da na osnovu svog bavljenja etničkim sukobima može da potvrdi da "nasilju pribegavaju sve strane". Upozorio je "Svetski pokret majki", iz čijeg kluba je istupila izaslanica iz Zagreba, da su "siledžijska zlodela počinjena i na hrvatskoj strani".

***

OSOVINA TIRANA - SKOPLJE - SOFIJA (Atina, 24. avgusta):
Dok se grčka spoljna politika u poslednje vreme (posle uspeha u Lisabonu "oko pitanja Skoplja") prilično uspavala, ubrzano se stvara osovina Tirana - Skoplje - Sofija, konstantuju grčki masmediji, uz ocenu da bi to moglo ići i na štetu grčkih interesa.

Novine od Micotakisove vlade traže da u ovom momentu vodi aktivniju spoljnu politiku i da se "odrekne defetizma" ("Katimerini"). Ovaj nezavisni list ukazuje još da Grčka ne treba da dozvoli "da joj mere težinu" zemlje koje to ne bi smele sebi da dozvole. Misli se na Albaniju, Bugarsku i novu državu Skoplje.

Danas je "Elefteros tipos" objavio neke dokaze o tome, a kao kuriozitet prenosi pisanje lista "Kombi", koji izdaju Albanci, u kojem se iznosi tvrdnja da "Aleksandar veliki nije bio Grk, niti Makedonac, već Ilir, odnosno Albanac". Nedavno je u jednom drugom listu bilo reči da je majka Aleksandra Velikog bila Ilirka.

Doskora korektni odnosi Atine i Tirane se zatežu, bez izgleda da se taj novi tok zaustavi, iako se radi o "dva stara naroda Balkana" koji "moraju biti dobri susedi jedan drugome", kako je to sve do pre mesec-dva dana isticano. Znaju li se pravi razlozi za pogoršanje odnosa?

Photo/EPA:ARMANDO BABANI
Nedavno je albanski ministar inostranih poslova Alfred Serezi "prisvajao" Čamidu, severozapadni deo Grčke, ali je, s druge strane, Tirana protestvovala zbog slične izjave grčkom ministra Kuvele. U međuvremenu, stopirano je dogovaranje o grčkom posredovanju u Beogradu za razgovore sa predstavnicima kosovske albanske manjine, a iskrsao je i problem sa odnosom albanske države prema Pravoslavnoj crkvi. Bilo je još nekoliko drugih "incidenata" o kojima je "Politika" pisala.

Posle je postavljeno pitanje da li Grčka treba ekonomski da pomaže Albaniju (time što je prihvatila više od 150.000 izbeglica). Došlo je i do nekoliko susreta zvaničnika sa ambasadorima u obe prestonice da bi se stvari razjasnile, ali očigledno bez rezultata.

Grčko-"skopski" problem je poznat. Probugarska partija VMRO je - podseća se ponovo - skoro na mitingu u Skoplju kao glavnu parolu istakla "Solun je naš". "Elefteros tipos" danas govori o planu Vašingtona o stvaranju "srednjobalkanske zone" u kojoj bi se povezali interesi Albanaca, "Makedonaca" i Bugara.

Albanci su ("još pre dve nedelje") već odlučili da priznaju "Skoplje" pod imenom Makedonija, a Gligorova i nova vlada Zdravka Crvenkovskog će, zauzvrat, podržati albanska nastojanja za otcepljenje Kosova od Srbije. O ovakvom scenariju danas piše i "Elefteros tipos".

Stvaranje nove osovine ne ide u prilog grčkim zamislima o saradnji balkanskih naroda i država.

Skopljanci su, piše u grčkoj štampi, "ukrali grčko ime Makedonija i grb Filipa i Aleksandra Makedonskog". Bugarske nacionalističke partije obnavljaju ponovo san o izlasku Bugarske ne Egej, preko Kavale.

Postavlja se pitanje: šta treba dalje očekivati?

Na londonskoj konferenciji o Jugoslaviji će se, kako ističe opozicioni list "Ta nea", voditi nova bitka za Skoplje.

Novi šef grčke diplomatije Mihalis Papakonstantinu, koji je doskora bio ministra pravde, po izboru na novu funkciju ovako je odgovorio na pitanje šta bi uradio kada bi se sreo sa Gligorovim: "Dao bih mu moju knjigu o Makedoniji". Grčki ministra dosta zna o ovom problemu i neće propustiti to da iskoristi u Londonu.

Izjava britanskog premijera Džona Mejdžora da u Londonu neće biti suđenje nikome, da neće biti vraćanja u prošlost, već će se UN, kao domaćin, okrenuti pitanjima budućnosti u Grčkoj se dočekuje s oprezom.

Štampa se i te kako bavi prošlošću s uverenjem da je na to "tera" sadašnjost. Neki tekstovi su vrlo provokativni, kao na primer juče objavljen u "Vimi" jednog profesora solunskog univerziteta, s konstantacijom u naslovu "Bugari su... Turci!" Jasni su povod i namere, samo ipak to ne ide u prilog ni Grcima, ni Bugarima a ni Turcima. (Radislav Ćuk)

***

ZBOG ČEKA MAZOVJECKOM NIJE ODOBRENA POSETA LOGORU "MANJAČA" (Banjaluka, 24. avgusta):
Informativna služba Prvog krajiškog korpusa vojske Srpske Republike saopštila je da je: "Juče je u Bosanskoj krajini boravio specijalni izveštač Ujedinjenih nacija, gospodin Tadeuš Mazovjecki, koji je posetio Banjaluku i razgovarao sa predstavnicima AP Krajine, opštine Banjaluka, predstavnicima verskih zajednica i predstavnicima humanitarnih organizacija.

U okviru posete Banjaluci, gospodin Tadeuš Mazovjecki razgovarao je i sa predstavnicima Prvog krajiškog korpusa i izrazio želju da poseti logor ratnih zarobljenika "Manjača". Ovom prilikom na žalost, predstavnici korpusa nisu mogli udovoljiti želju uvaženog gosta iz više razloga, kaže se u saopštenju.

Gospodin Mazvjecki je boravio u Bosanskoj krajini bez saglasnosti Predsedništva i Vlade Srpske Republike a nije postojalo ni odobrenje Glavnog štaba o poesti logoru ratnih zarobljenika, kaže se u saopštenju.

Potrebno je istaći da su sve međunarodne organizacije, Međunarodni Crveni krst i više od 200 stranih novinara posetili logor ratnih zarobljenika i svi oni su imali mogućnost potpunog uvida u uslove života i pridržavanja odredaba ženevske konvencije o ratnim zarobljenicima i za to su imali potrebna odobrenja, napominje se u saopštenju.

Gospodin Mazovjecki stigao je u jedinicu Prvog krajiškog korpusa u 17.30 časova, nakon čega je trebao uslediti obilazak logora, kada je shodno logorskim propisima zabranjena bilo kakva poseta. Pored toga, u pratnji gospodina Mazovjeckog nalazili su se oklopni transporteri UNPROFOR-a iz kanadskog bataljona, koji bez saglasnosti nadležnih organa Srpske Republike nisu mogli prilaziti na ovaj teritorij, što svakako govori o nizu propusta koje je delegacija Ujedinjenih nacija učinila, a što može biti predmet različitog tumačenja u sredstvima javnog informisanja.

Kao građannin i gost Srpske Republike gospodin Mazovjecki je uživao puno gostoprimstvo vlasti u Banjaluci, koje mu kao građaninu po osnovu zakona i tradiciji srpskog naroda pripadaju, dodaje se u saopštenju, uz napomenu da, ipak, čudi ponašanje pratnje gospodina Mazovjeckog, koja nije dozvolila prisustvo domaćih novinara tokom njegove posete Bosanskoj krajini, što je odobreno svim stranim novinarima. To je, ističe se u saopštenju, svakako suprotno novinarskoj etici i borbi za jednakost među ljudima.

Komanda Prvog krajiškog korpusa ističe da će poseta logoru ratnih zarobljenika biti omogućena Tadeušu Mazovjeckom i svim drugim zainteresovanim ukoliko se organizuje uz saglasnost legitimnih organa Srpske Republike.

"Unapred se izvinjavamo gospodinu Mazovjeckom za sve moguće konotacije ovakvog pristupa, tim prije što uvažavamo sve njegove napore da na ovim prostorima zavlada mir, kaže se u saopštenju i dodaje, "da bi do mira u Bosanskoj krajini došlo, moraju se uvažavati zakoni i norme Srpske Republike i njenih organa, kao države srpskog naroda na području bivše Bosne i Hercegovine".

***

Moravčik: NISU SAMO SRBI ODGOVORNI (Prag, 24. avgusta):
Udeo Srbije u odgovornosti za izbijanje i rasplamsavanje jugoslovenske krize je znatan, ali nisu samo Srbi odgovorni za ono što je nastalo na tlu bivše Jugoslavije - izjavio je danas čehoslovački ministar inostranih poslova Jozef Moravčik.

Na konferenciji za novinare, u Černjinskoj palati, Moravčik je ovu izjavu dao neposredno po povratku iz misije u bivšim jugoslovenskim republikama, u svojstvu predsedavajućeg ministraskog saveza konferencije o bezbednosti i saradnji u Evropi (KEBS).

***

NAJTEŽE TEK DOLAZI
Početak ofanzive muslimanskih snaga, koja je najavljena kao najveća i najodlučnija, koordiniran je i preko talasa Radio Bosne i Hercegovine čiji su reporteri označavali da su jedinice spremne na taj način što su izvestili da je počeo stodvadesetprvi dan rata. Izveštač "Politike" sa lica mesta B. Đurđević javlja da je Alija Izetbegović tu ofanzivu nazvao "Život ili smrt".

U jučerašnjoj Tanjugovoj informaciji navodi se da je ofanziva trajala 48 sati, a ponavlja se da je komandu nad njom, prema saznanjima srpskih vojnih krugova, preuzeo lično Alija Izetbegović.

Citira se izjava Alije Izetbegovića, prema kojoj je proboj obruča oko Sarajeva strateško pitanje odbrane Bosne i Hercegovine, od kojeg se neće odustati.

Kao tačke proboja Izetbegović je označio: Ilijaš, Ilidžu i Vogošću. U očekivanju novog napada, srpske snage su stvorile živi bedem na odbrambenim linijama, javlja Tanjug.

PHOTO: Stock
Do kasno preksinoć vođene su borbe na Ilidži, u Ilijašu i Hadžićima. Reporter Tanjuga, pozivajući se na srpske vojne izvore, izveštava da je i Ilijašu bilo pakleno, jer je grad napalo oko pet hiljada pripadnika "zelenih beretki".

Prema izveštaju reportera Tanjuga, cilj ofanzive nije ostvaren. Nastupilo je, zatišje, ali u primirje se ne veruje, jer je muslimanska strana nastavila napade iako je tražila prekid vatre koji je nastupio u 15 sati.

Artiljerijske detonacije su se čule do ranih jutarnjih sati, a jutro je proteklo u "relativnom miru" - uz sporadične eksplozije i pucnjavu.

Sarajevski Centar bezebednosti javio je juče ujutro da su protekla 24 sata bila najteža za Sarajevo od početka rata. I to potvrđuje da u Sarajevu mira nema, sve je teže i teže.

Izveštač "Politike" sa lica mesta B. Đurđević procenjuje da se na sarajevskom ratištu najžešći napad tek očekuje, sinoć ili danas - kada Izetbegović treba da poleti za London...

Mostar je ponovo u vatri. kako javlja Tanjug, najžešće borbe na hercegovačkom ratištu vođene su upravo oko ovog starog, razrušenog grada. Artiljerijski i pešadijski sukobi bili su posebno snažni na pravcima Blagaj - Vranjevići i Mostar - Šipovac.

Derventa je spaljen i porušen grad. Kako javlja B. Teofilović i dalje je izložen vatri iz minobacača i topova s leve obale Save. Naš izveštač piše da ovaj grad s pravom nazivaju bosanski Vukovar. (M. D.)

***

ZAKASNELO OTKRIĆE
Svetski mediji su konačno došli do otkrića: Izetbegovićevi bojovnici ne štede ni civile muslimanske narodnosti ako od toga može imati štetu srpska strana.

Po obrascu koji je pre toga pripremljen kod lažnog bombardovanja Banskih dvora u Zagrebu, Srbi su bili oglašeni za krivce masakra u sarajevskoj ulici Vase Miskina u kojem je stradalo šesnaest ljudi koji su čekali u redu za hleb.

Televizijske ekipe su bile unapred pripremljene, kao i kanali kojima će se stravične slike ljudi koji su ostali bez nogu i ruku poslati svetu sa, takođe, unapred određenim krivcem - Srbima.

Londonski "Indipendent" zaslužuje priznanje što se osmelio da objavi da je ubistvo civila u Sarajevu muslimanski specijalitet. Ne umanjujući hrabrost kolega iz "Indipendenta", činjenica je da ovo otkriće kasni dva meseca. Tačno 20. juna 1992. godine Tanjug je emitovao sadržaj studije Ministarstva za informacije vlade Srbije o medijskom terorizmu protiv Jugoslavije, u kojem je demantovana vest iz Sarajeva da su u ulici Vase Miskina pale topovske ili minobacačke granate sa položaja koje drže Srbi.

Na strani četvrtoj, ovog ne podugog ali podacima krcatog teksta, stoji i sledeća rečenica: "Iz TV-snimka i nestručnjak lako može da zaključi da su žrtve stradale od podmetnutog eksploziva, a ne od topovskih granata ili minobacača". U široj verziji pomenute studije, na dva jezika (srpskom i engleskom), podrobnije se obrazlaže, s pozivom na znanje iz balistike, da se nikakvim sada poznatim oruđem, sa brda koje drže Srbi, onakav streljački podvig ne može napraviti.

Studija Ministarstva za informacije vlade Srbije završava se javno obelodanjenom nadom da neistine posejane o Srbima nemaju šansi na dugi rok, kao i poredak zasnovan na principima sile i laži.

Zahvaljujući kolegama iz "Indipendenta", makar i sa zakašnjenjem od dva meseca, razobličena je jedna krupna neistina o srpskom narodu.

***

JAKA BOMBARDOVANJA IZ HRVATSKE (Banjaluka, 24. avgusta):
Artiljerijski napadi iz Hrvatske na Derventu i okolna sela i dalje su izuzetno jaki, saopštila je danas u Banjaluci informativna služba Prvog krajiškog korpusa Vojske Srpske Republike.

Srpski vojni izvori navode da se, sudeći po jučerašnjem pokušaju deblokiranja hrvatskih snaga na Bjelom Brdu, jakom uporištu hrvatsko-muslimanskih snaga i pokretu jedinica hrvatske vojske, očekuju novi pokušaji proboja fronta od Bosanskog Broda prema Derventi.

U saopštenju se kaže da jedinice Vojske Srpske Republike čvrsto drže dostignute položaje i za sada ne odgovaraju na artiljerijsku vatru, koja uglavnom dolazi s položaja zapadno os Slavonskog Broda.

Srpski vojni izvori saopštavaju da su muslimanske snage noćas ponovo bezuspešno pokušale da vrate izgubljene položaje kod Doboja.

Muslimanski komandanti nastoje da mobilizacijom u Maglaju i Zavidovićima ojačakju svoje redove, ali bez efekta, tvrdi isti izvor, uz napomenu da je sve izraženije dezertiranje "zelenih beretki" iz borbenih redova.

Položaj jedinica Vojske Srpske Republike preme Tesliću je stabilan, uprkos stalnim stalnim napadima muslimanskih snaga.

Na Vlašiću vlada prividan mir, mada ima znakova da se neprijateljske snage nastoje pregrupisavanjem domoći povoljnijih položaja za napad.

I pored tog relativnog zatišja, kako je saopšteno, učestale su provokacije iz pešadijskog naoružanja sa hrvatsko-muslimnske strane, na koje pripadnici jedinica Vojske Srpske Republike ne odgovaraju.

U saopštenju se navodi da Vojska Srpske Republike i dalje u okruženju drži Jajce.

***

UNPROFOR PREUZIMA KONTROLU REJONA PERUĆE (Knin, 24. avgusta):
Mirovne snage spremne su da potpuno preuzmu kontrolu u rejonu hidroelektrane "Peruća". To će biti najbolje rešenje da ne bi došlo do novih narušavanja primirja na ovom prostoru "sektora jug", izjavio je danas u Kninu general FIlip Morion, zamenik komandanta UNPROFOR-a.

Na pitanje da li su srpske snage krive za poslednje kršenje primirja u sektoru brane, general Morion je odgovorio: "Apsolutno ne".

Morion je u Kninu razgovarao sa predstavnicma vlade Republike Srpske Krajine.

"Jedini način da učvrstimo mir jeste da razdvojimo zaraćene strane i da se postigne demilitarizacija zaštićenih područja i ružičastih zona" - rekaqo je on.

Morion je istakao da je UNPROFOR od Hrvatske tražio da pokaže znak dobre volje nastavljanjem demobilizacije.

Odgovoarajući na jedno od mnogobrojnih pitanja novinara da li će preuzimanjem odgovornosti na brani, UNPROFOR garantovati da hrvatske snage više neće kršiti primirje, Morion je kazao da je u sklopu mandata mirovnih snaga UN i odgovornost da ne dozvoli da bilo koja naoružana osoba uđe u "ružičasto područje" pre nego što se nađe političko rešenje.

Ocenjujući današnje razgovore korisnim i značajnim, krajiški ministar odbrane Stojan Španović je naglasio da je želja Krajine uvek bila da pripadnici UNPROFOR-a stanu na liniju razgraničenja, odnosno, između sukobljenih strana.

Pošto smo mnoge stavove usaglasili ostaje da se reše neka tehnička pitanja - rekao je Španović, dodajući da na tom prostoru ostaje milicija Krajine na svojim redovnim zadacima.

Ako se posle stacioniranja punktova UNPROFOR-a na prostorima brane nastave ispadi hrvatskih snaga, onda je to isključivo napad na snage mira Ujedinjenih nacija - zaključio je Španović.

***

RANJENICI U NEDLEŽNOSTI BOSNE
Punih jedanaest sati, od četiri po podne do tri ujutro, tridesetak teških invalida iz najnovijeg rata, smeštenih u KBC "Karaburma" u Beogradu, u znak protesta, blokiralo je prošlog petka raskrsnicu u blizini Bogoslovije. Invalidi su se žalili pre svega na Armiju zato što im ne isplaćuje bolničke dnevnice, tako da su ostali bez ikakvih primanja. U dugotrajnim razgovorima, predstavnici Armije, zatim vlade Srpske Republike BiH i vlade Srbije uspeli su da se dogovore sa invalidima da se organizuje sastanak na kojem će biti razmotreni svi njihovi zahtevi. Taj sastanak je trebalo sinoć da bude održan u SSNO-u, uz prisustvo predstavnika ministarstava tri republike - SRJ, Srbije i Srpske Republike BiH.

Otkud Srpska BiH? Invalidi su, kako nam je objasnio Veljko Vujošević, načelnik u ministarstvu za rad Srbije, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, a u Beogradu su, posle ranjavanja, na lečenju. Finansijske obaveze prema njima u ovom trenutku, verovatno neredovno, ispunjava samo Armija, i oni su se na ovom protestu, ističe Vujošević, zbog toga i žalili.

Ali trajno zadovoljavanje njihovih prava kao učesnika rata i invalida nije u rukama ni Srbije ni SR Jugoslavije, nego - Srpske BiH. U tome je razlika u statusu bosanskih i drugih ranjenika. Dok su prava invalida iz Srbije, pa i iz Kninske krajine, zapadne i istočne Slavonije, rešavana, po odgovoarajućem zakonu i uredbi, u nadležnim organima Srbije i SFRJ, bosanski invalidi su u težoj situaciji jer do svoje invalidnine mogu da dođu tek u sopstvenoj republici, i to, naravno, od nadležnih srpskih vlasti BiH.

PHOTO: Ron Haviv
Ova promena je rezultat formiranja SR Jugoslavije kao države sa jasnim granicama prema Bosni, a i prema ostalim delovima bivše SFRJ. Pošto je SRJ posebna država, to znači da ona ne može, kao što se to dešavalo ranije, da reguliše invalidska prava bosanskih Srba. To nije moguće ni zato što više ne postoji JNA, nego Vojska Jugoslavije, koja "nema nijednog svog vojnika na prostorima izvan SRJ".

Tako su se bosanski teški invalidi, pripadnici srpske vojske, našli u još nezavidnijoj situaciji od njihovih prethodnika iz srpskih krajina u Hrvatskoj. U vreme rata u Hrvatskoj, SR Jugoslavija nije bila formirana, a SFRJ je još imala institucije, pa i Armiju. Srpske krajine u Hrvatskoj dugo nisu imale ni svoje zvanične organe kao što je to učinjeno kasnije, pa su u tom međuvremenu invalidi iz ovih delova bivše Jugoslavije, prijavom boravka, do invalidnine mogli da dođu i u Srbiji.

Bosanci su formirali svoju državu, kao i Srbija i Crna Gora svoju. Formirali su i svoje samostalne vojske, i ranjenici koji su iz BiH prebačeni na lečenje u Beograd - za redovne mesečne invalidnine moraće da se obrate svojoj matičnoj bosanskoj (srpskoj) državi. Koliko će i kada će vlada srpske Bosne moći da rešava njihove probleme, ne zna se. Mada treba reći da su sa invalidima prošlog petka kod Bogoslovije razgovarali bosanski ministri Kalinić i Jović. Tada je, kako nas je obavestio Veljko Vujošević, rečeno da Srpska BiH preuzima na sebe sve finansijske i druge obaveze prema svojim ranjenicima. (B. Radivojša)

***

ZAŠTO SU STRADALI REZERVISTI
Za nešto više od mesec dana vojne vlasti strpale su iza rešetaka dvojicu uticajnih generala na značajnim položajima.

Prvo je početkom jula, pritvoren general Aleksandar Vasiljević, načelnik Uprave bezbednosti JNA, ili, popularnije, prvi vojni obaveštajac, da bi 19. avgusta u pritvor dospeo i general-potpukovnik Andrija Silić, donedavno načelnik Štaba Prve vojne oblasti.

Hapšenje generala Silića izazvalo je veliko iznenađenje u javnosti, naročito kada je procurelo da je general direktno odgovoran za, gotovo zaboravljeni, incident koji se dogodio krajem septembra prošle godine u blizini Opatovaca. Sumnje u akcije jedinica JNA koje se uporno, ali uzalud, pokušali da dokažu brojni rezervisti, kao da su potvrđene zatvaranje generala Silića: krajem septembra, dva aviona ratnog vazduhoplovstva JNA žestoko su bombardovala položaje jugoslovenske vojske u Opatovcima.

Poginula su petorica vojnika, a više desetina njih je teško ranjeno. To su samo nezvanične procene kobne greške, a upućeni kažu da će se tek posle istrage znati tragičan bilans jer su tada naši avioni, da se izrazimo vojnim rečnikom, "dejstvovali više nego svim raspoloživim sredstvima po neprijateljskim položajima".

Pre direktnog sudara "naših sa našima", jedna jedinica JNA iz sastava Novosadskog korpusa promenila je položaj na ratištu u blizini Opatovca. Za dalji incident postoje dve varijante - pretpostavljene starešine, kako je inače običaj i obaveza, obavestile su pretpostavljenu komandu Novosadskog korpusa o promeni položaja jedinice. Međutim, ostalo je nerazjašnjeno da li je to sve ubeleženo na kartama. Slučajno, ili ne, dva aviona RV i PVO krenula su u borbeniu alkciju u rejon Opatovca. Pre nego što su odlučili da izruče smrtonosni tovar, piloti su konsultovali "bazu", odnosno komandu da im potvrde čija se vojska nalazi na njihovom nišanu. Kratak razgovor tekao je, u prevodu, ovako: Ima li naših dole? Ne, stigao je odgovor od pretpostavljenih iz Novosadskog korpusa, pa su avioni bombardovali položaje jedinice JNA.

Postoje sumnje da odgovorni oficir zadužen za upisivanje pokreta nije svesno obavio svoju dužnost. Tačnije, govorilo se da je on namerno napravio zabunu, a kasnije se čulo da ništa nije slučajno jer je odgovorni starešina po nacionalnosti Hrvat.

Istraga o incidentu je počela, ali je nekako gurnuta u drugi plan posle pogibije komandanta Novosadskog korpusa generala Mladena Bratića kao i zauzetosti vojnih istražnih organa oko suđenja ratnim zarobljenicima.

Slučaj je ponovo izvučen iz fioke pre pet dana, kada je u Vojni sud, radi saslušanja, pozvan general Silić, odgovorni oficir koji je po svojoj funkciji morao da zna za čitavu zbrku, jer je sve moralo da prođe kroz Štab Prve armije.

Istražni sudija Vojnog suda u Beogradu, kapetan prve klase Milan Burić, rekao nam je juče "ono što se zasad sme". rešenje o sprovođenju istrage protiv generala Silića doneto je zbog osnovane sumnje da Andrija Silić nije preuzeo odgovarajuće mere za zaštitu vojne jedinice i da je počinio krivično delo iz člana 212 stav tri KZ SFRJ, odnosno da nije preduzeo odgovarajuće mere za zaštitu vojne jedinice.

Photo: Stock
Generalu Siliću određen je pritvor od mesec dana, a, kako reče kapetan Burić, "istraga je krenula, jer po prirodi ovaj predmet nalaže hitnije postupanje".

Toliko smo saznali od kapetana Burića koji je, uzgred, napomenuo da će o svemu javnost biti blagovremeno obaveštena.

Ipak, nezvanično saznajemo da je saslušan, kao svedok, general Aleksandar Spirovski. On se u to vreme nalazio u funkciji komandanta Prve armije, a general Silić, ponavljano, njegov prvi saradnik kao načelnik Štaba.

Zanimljivo je ovom prilikom napomenuti da je pritvoreni general SIlić dugo godina bio komandant Prištinskog korpusa. javnost ga pamti kao izvrsnog komandanta koji je dobio silne pohvale za sređivanje i smirivanje situacije na Kosovu, baš u vreme kada su ovoj pokrajini preteili nemiri.

Za ove i slične zasluge, Silić je prošle godine, za Dan armije, odlikovan ordenom Narodne armije sa lovorovim vencem za uspehe u izgradnji i jačanju oružanih snaga i rukovođenju jedinicama JNA.

Osumnjičeni general Andrija Silić odbio je da angažuje advokata, mada na to ima pravo. (R. Pavlović)

No comments:

Post a Comment