Saturday, July 30, 2011

Džudisti iz regije na pripremama u Drvaru - Radio Slobodna Evropa © 2011

Džudisti iz regije na pripremama u Drvaru - Radio Slobodna Evropa © 2011

Devastirani sportski centar u Drvaru, fotografije uz tekst: Erduan Katana

Devastirani sportski centar u Drvaru, fotografije uz tekst: Erduan Katana

30.07.2011
Džudisti sa prostora bivše Jugoslavije u Drvaru se trenutno pripremaju za svjetsko prvenstvo. Da se pita političare, toga vjerovatno ne bi ni bilo jer sve troškove boravka ovih sportista, koji postižu i zapažene rezultate, snosi nekolicina drvarskih entuzijasta.

Oni na ovaj način žele sačuvati sjećanje na svog sugrađanina, jednog od najvećih džudista svih vremena sa ovih prostora - Radomira Kovačevića.

Milan Balaban
Prošle godine smo krenuli, a na ovaj način također želimo da sačuvamo sjećanje i na našeg sugrađanina i velikog džudistu Radomira Kovačevića, koji je bio kapiten japanske studentske reprezentacije, osvajač evropskih, svjetskih i olimpijskih medalja i predavač na fakultetu Long Ajland u Njujorku, kaže jedan od najzaslužniji za održavanje ovogodišnjeg kampa, drvarski ugostitelj Milan Balaban.

„Mi u njegovu čast i zbog njegove prerane smrti želimo da oživimo džudo u Drvaru i taj kompletan sport i da damo ujedno i dozu, ne bratstva i jedinstva, ne neke stare Jugoslavije, nego sportskoga druženja na zdravim osnovama, kako treba sport da funkciniše. Mi sportisti treba da odreagujemo sportski, da ne miješamo ni politiku ni naciju, ni ovo ni ono. Nemamo razloga za to“, poručuje Balaban.

Prema riječima Balabana, ove godine u kampu je nešto manje džudista. Prošle godine u Drvaru su bili, pored reprezentacija Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH koje su i ove godine došle, i Nijemci, Englezi i Slovenci.

„Ove godine smo promašili termin zbog drvarske politke zbog koje devastirani sportski centar čeka, ne zna šta da radi sa njim. U zadnji momenat su nam dali salu i sobe koje su devastirane, tako da smo se ni na glavu posadili da svojim novcima to odradimo da ne bismo izgubili ovaj kamp, da ne bismo kvarili ugled Kovačevića, da ne bismo uprljali ugled džudoa u svjetskim razmjerama, u bosanskim razmjerama. Ovaj kamp se pravi džabe, sve i jedan učesnik ne plaća ni marku ni spavanje, ni hranu, ni ništa“, navodi on.

Pravo čudo

Ništa bolja podrška nije sportistima iz Drvara kada su u pitanju kantonalni entitetski i državni nivo, dodaje Balaban.

„Nikakvu podršku nemamo. Ja vam garantujem životom da je, sa ovakvim ulaganjem u sport i pogledom na sport bosanske politike, to pravo čudo“, kaže Balaban.
Amel Mekić i Slavko Obadov

Treninzi džudista održavaju se pod budnim okom Slavka Obadova, profesora na fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, koji je takođe bio vrhunski jugoslovenski džudista.

Najvažnije u svemu ovome je da se ljudi sa ovih prostora uz sport druže, a džudo sport na ovim prostorima ima velike potencijale. Samo treba ovim mladim ljudima dati bolje uslove za rad, a za rezultate ne treba brinuti, kaže Obadov.

„Samo u prošloj godini sa prostora bivše Jugoslavije uzeli smo dve titule juniorskog prvaka sveta - to mi nikada nismo imali - i dve titule prvaka Evrope. Ove godine smo imali da je Amel Mekić iz Sarajeva osvojio titulu prvaka Evrope, i to veoma superiorno“, ističe Obadov.

Amel Mekić kaže da se u Drvaru osjeća kao kod kuće, kako zbog domaćina koji se na sve načine trude da sportistima bude lijepo, tako i zbog mogućnosti da kroz rad sa najboljim trenerima maksimalno se pripremi za svjetsko prvenstvo koje će se u avgustu održati u Ukrajini.

„Pozdravio bih ovaj kamp i ovu ideju, koji je već drug godina. Ja se nadam da će postati tradicionalna, i da će napokon političari, od kojih sve zavisi, to prepoznati i da će podržati u potpunosti - da ovo postane jedan još masovniji i još posjećeniji kamp“, kazao je Mekić.

Nadamo se i mi da će i oni koji mogu pomoći ovim mladim ljudima prepoznati u njima mogućnosti promocije BiH, i omogućiti im bar minimalne uslove za rad.

No comments:

Post a Comment