Friday, September 9, 2011

Dok je svijet spavao Uvod: Međunarodna zajednica i rat u BiH, 1992-1995

Dok je svijet spavao: Međunarodna zajednica i rat u BiH, 1992-1995


Dokumentrna serija RSE
AMERIČKA POLITIKA PREMA RATU U BIH, 1992-95.

Uvod

Održavanje protuteže Sovjetskom Savezu, više od 40 godina bila je ideja vodilja i glavni prioritet američke vanjske politike za čije su ostvarenje ulagani ogromni napori i sredstva.
Kada se krajem '80-ih i početkom '90-ih raspao Istočni blok, a nedugo zatim i Sovjetski Savez, Amerika je iznenada ostala bez glavnog neprijatelja, a njezina vanjska politika bez glavnog cilja i ponovo suočena s pitanjem: kako se demokracija ponaša kao svjetska sila. Treba li se posvetiti samoj sebi i “drugima služiti jedino kao svijetli primjer” (Daniel Webster) ili bi trebala “cijeli svijet učiniti sigurnim za širenje demokracije” (Woodrow Wilson), makar i uz vlastite žrtve?
Kako odrediti američki nacionalni interes u posthladnoratovskom svijetu u kojem više nije bilo neposredne opasnosti od globalnog sukoba i kako odrediti granice do kojih je Amerika spremna ići u obranu tog interesa.
Rasprava o tim pitanjima u Sjedinjenim je Državama trajala sve donedavno, a dubinu nesuglasica, početkom i sredinom 90-ih, kao malo koji drugi primjer, pokazao je odnos vlasti u Washingtonu prema raspadu Jugoslavije i posebno, prema ratu u Bosni i Hercegovini.
Kroz svjedočenja ljudi koji su kreirali i provodili američku politiku prema tom području, ova serija pokušava objasniti neke od važnijih epizoda iz tog razdoblja.

No comments:

Post a Comment