Monday, August 22, 2011

Šetač Slobodan Antonić analizira e-novine.com - Čitaćemo se još!

e-novine.com - Čitaćemo se još!

Šetač Slobodan Antonić analizira e-novine

Čitaćemo se još!


Photo: FoNet/Darko Cvetanović

Naš najverniji čitalac profesor Antonić nije propustio priliku da povodom Porodične šetnje u organizaciji njegovih omiljenih Dveri srpskih površno ali letimično analizira uređivačku politiku e-novina. Kao što obično biva u porodičnim šetnjama, Antoniću su se u analizi pridružili njegovi obožavaoci, fanovi, zaljubljenici, intimusi, presrećni što u stavu mirno mogu da čitaju visprene uratke svog šetajućeg idola

JA KAD POČNEM, NE UMEM DA STANEM: Iako medijski slabo promovisana, "Porodična šetnja" je uspela. Došlo je preko 2.000 ljudi, mahom mladih parova sa decom. Oni su, u dobrom raspoloženju, sa balonima i zvončićima u rukama, prošetali gradom. Nije bilo političkih parola, nije zabeležena ni jedna uvreda. Sve je bilo pristojno, vedro i miroljubivo. Dakle, "evropsko" i "urbano", kako bi se to reklo u evroreformskim krugovima.

A VOLIM I DA SE ZAPITAM: Kako je, međutim, ova manifestacija dočekana u Drugoj Srbiji?

A VOLIM I DA ODGOVORIM SAMOM SEBI: Samu njenu najavu ideološki uvek budne "E-novine" odmah su napale. U najboljem maniru lukovićevskog novinarstva, najavljen događaj je stavljen u kontekst "Nove srpske fašističke misli", "čemernih Dverjana", parole "Roditelji, rušite škole, deca vas mole", i "čika Pahomija sa svojim popularnim serijalom `Lako obučena deca su ukras sveta`". Pošto takav govor ima za cilj samo verbalni linč, on je i usledio u komentarima na ovaj tekst. "To su srpski šetači apokalipse", "ljotićevci i njihov Zbor", "popovi, nacionalisti, ultra-nacionalisti, nacisti, bivši espeesovski novinarski isprtci, sve u svemu GOLA GOVNA" (način pisanja izvorni)...

Žene na belom: Milijana Baletić, Smilja Avramov i drugarica
Photo: FoNet/Darko Cvetanović
MENGELE ZA PONETI: A kada je "Porodična šetnja" već održana, E-novine su samo nastavile u istom stilu ljubavi i tolerancije. Kako u šetnji nije bilo političkih ispada, "homofobičnih" parola, ničega ružnog za šta bi se moglo uhvatiti, E-novine su produžile sa načelnim ruganjem čitavoj manifestaciji. "Homofobični ringišpil", bio je "kreativan" naslov tog teksta, a u njemu su se mogli naći jednako "kreativni" izrazi kao što su "hepening pravoslavno-obdanišnog karaktera", "Pahomije učestvovao u kreiranju plejliste", "Republika Šumska", "Ringišpil se rodi. Vaistinu se rodi", i slične "duhovitosti" dostojne, valjda, samo logorskih zidnih novina (pod uslovom da ih uređuje doktor Mengele, lično). Sličnog karaktera duhovitosti bili su i ostali objavljeni komentari: "anticivilizacijska manifestacija rodoljuba koštunjave dversko-mantijaške provinijencije" "dovoljno četnika", "bože me sačuvaj srpskih dveri, spc i ostalih govana, amen!" i slične ljubaznosti iz arsenala naših dičnih Evropljana.

+++

KOMENTARIŠI ME NEŽNO: IZLIVI LJUBAVI SLOBODANU ANTONIĆU

*Profesore, svaka čast. Surovo do bola. Derete ih kao Musa jarca.

*Profesore Antoniću, ne samo da ste još jednom napisali odličan tekst, već ste njime i pokazali šta su profesionalni novinari propustili da napišu ovim povodom. I to je pokazatelj dokle smo došli. Vaš angažman u popravljanju informisanja građana Srbije zaista je rudarski posao. Budite uvereni, ima nas koji Vaš trud i moralne nazore nikada nećemo zaboraviti, kao što nismo zaboravili ljude i tekstove iz drugih vunenih vremena.

*E-novine su, pre svega, jedan nekulturan i necivilizovan tabloid, jer gaje onu vrstu najprimitivnijeg humora u kome se izruguje i podsmeva ljudima, a često se i najgnusnije vređaju. Pored toga što šire prostakluk, šire i međunacionalnu mržnju, a prilozi su im tendenciozni i pristrasni. Svaki događaj između pripadnika različitih nacionalnosti u Srbiji lažno predstavljaju kao nacionalističi i fašističi incident - grafit na zidu, obijena kola hrvatske registracije, svađu u autobusu. A ko god "nije na liniji", proglašava se za fašistu, klerofašistu, nacistu, ili neke od kombinacija prethodnih atributa.
Strašno je sa kakvom zlobom i mržnjom novinari i čitaoci E-novina gledaju na neistomišljenike. To su ljudi ekstremni, potpuno netolerantni, pritom i izuzetno nekreativni i neoriginalni - sam njihov način izražavanja, iako možda njima izgleda prožet humorom, jako smešan i duhovit, ustvari za posmatrača sa strane deluje otužno i jadno, jer je odmah uočljiv uzor koga svi oni oponašaju, Petar Luković, koji tako piše već dvadeset godina. E sad, to može da bude duhovito jednom, ali sto, hiljadu puta...
Oni su se toliko zaglibili u svoj virtuelni svet ratnih zločina, gej prava, novog BHS bratstva-jedinstva, da polako gube kontakt sa realnošću, pritom tvrdeći da su, u stvari, oni jedini normalni a svi oko njih nenormalni i poremećeni, i posvađali su se sa svima, više im ne valjaju ni B92 ni DS (a još od ranije dobijaju nervni napad na pomen DSS-a, Koštunice, ili imena cenjenog autora ovog članka). Neverovatno koliko zla na jednom mestu.
Što se tiče porodične šetnje, svaka čast organizatoru, samo jedna primedba: možda su mogli da skrate one govorancije na početku, možda nas ne bi tad uhvatila kiša. Stvarno je neverovatno koliko je ova porodična šetnja iziritirala drugosrbijance. To je valjda najbolji pokazatelj da su Dveri dirnule pravo u osinjak, da su uradili pravu stvar. Moramo dogodine opet!

Parada ponosa udvoje: Antonić & Vukadinović
Photomontage: JTP
*Draga moja NSPM! Óstao sam bez daha od miline.

*Ubjedljivo najbolja kolumna antonica do sad.

*Mrzitelji svoga naroda, od koga su se odvojili gordošću, kvaziučenošću i srebroljubljem. fariseji i sadukeji naših dana.

*KURIR predstavlja pravo stivo iz lepog ponasanja u odnosu na E-novine. Pre neki dan slusam radio Pancevo, kad ono voditelj poceo da promovise E-novine, kako je to sajt koji doprinosi afirmaciji gradjanske kulture u Srbiji itd. Medjutim, posto je pred gasenjem voditelj je trazio novcanu pomoc kako one ne bi dozivele Feralovu sudbnu. U taj cas poceo sam da zovem Radio Pancevo da pitam po kom osnovu se to reklamira. Da li su E-novine platile za reklamu? Verovatno nisu. Posto je Radio Pancevo jos uvek u drzavnom vlasnistvu on se izdrzava iz poreza koji i ja placam, a ja ne dozvoljavam da se od mog poreza finansira prostakluk srbomrsca Petra Lukovica. Naravno, veza je bila zauzeta. Bas sam bio besan.

*Postovani profesore Antonicu desava se u nasim zivotima kad neko poput Vas dostigne savrsenstvo u svojoj oblasti a mi slucajno (namerno) prisustvujemo tome da ustanemo i stojeci aplaudiramo.Desava se da slusajuci majstore u oblasti muzike ceo teatar u jedan glas skandira BRAVO MAESTRO.Ja Vama kilicem iz sveg glasa BRAVO MAESTRO i koliko citam pristigle komentare nisam jedini koji je odusevljen muzikom Vaseg pera.Vas tekst je vrh napisanog na ovu temu.Hvala Vama i ogromna molba da napisete i drugi deo kad u nedelju parada sramote svecano se zavrsi uz zvuke fanfara na B-92.Ja ocekujem od Vas postovani profesore da svojim zlatnim perom stavite tacku na ovu sramotu.Unapred hvala Vama na tekstu koji tek procitacemo.Sa ovim i zavrsicu jer i ja sam raspisao sam se komentarisuci na stranicama NSPM-a ovu paradu srama.Nesto je proslo,nesto ne...U svakom slucaju hvala redakciji NSPM-a sto me nije zesce isekla.Profesore, pred Vasim intelektom kao i uvek U STAVU MIRNO STOJIM...I sve vise nas je takvih.

*Ovo je bio čas iz anatomije. Bravo gospodine Antoniću. Profesore, nemojte više citirati E-novine i komentare njihovih čitalaca. Nama je sve jasno i bez toga. Pustite da pisanija ove marginalne grupe svedoče o tome koliko su oni "na nivou" i kako izgleda ta multikulturalnost i tolerancija koju promovišu, a ovaj sajt osloboditi vulgarnosti.

*Ljudi...
Ovo je vrlo, vrlo bitno.
Ovo je način na koji bi svako od nas trebalo da dela.
Antoniću...
Da si nam živ i zdrav i da te Bog čuva.

*Ovaj tekst g. Antonića je zaista najbolji do sada! Članak je bez mane! I on i g. Vukadinović su danas izrasli u profete one obične, porodične, i leve i desne, domaćinske i medijski marginalizovane Srbije.


No comments:

Post a Comment