Thursday, August 25, 2011

BBC- Izbor patrijarha SPC

BBCSerbian.com | News | Izbor patrijarha SPC

Izbor patrijarha SPC

Povodom izbora novog patrijarha SPC, dosarašnjeg episkopa niškog Irineja, u javnosti u Srbiji se čuju pitanja: kakva je uloga države i politike u izboru prvog među jednakima na vrhu SPC.

Sagovornici BBC-ja koji prate aktivnosti SPC su prognozirali da će izbor pasti na neutralnog kandidata koji bi pomirio sve sukobljene strane u vrhu SPC.

34 potencijalna kandidata

Prema Ustavu SPC svi episkopi, njih 34, ako duže od pet godina upravljaju episkopijom, imaju podjednake šanse da se nađu na patrijaršijskom tronu.

Saborna crkva u Beogradu
Ako sve bude išlo po planu, SPC će izabrati novog patrijarha u petak, a njegovo ustoličenje se očekuje u nedelju 24. januara

Sociolog religije Mirko Đorđević istakao je uoči izbora patrijarha 22. januara, da mu je prethodila prava kampanja kandidata episkopa, vrlo slična onoj koju vode politički lideri pred izbore.

"U ovoj kampanji, naravno, u medijima ima i naručenih tekstova i ima izneverenih narudžbina. Ali ipak, sve govori da kampanja postoji i da dobija neke prizvuke političke kampanje. Teško je u ovom momentu razabrati ko su pravi favoriti i čiji su favoriti. I ovoga puta ću reći da, ako ne i odlučujuću reč, ono završnu reč u svemu tome, imaće država, odnosno državni organi kojima nikad nije svejedno ko će biti patrijarh", ocenio je Mirko Đorđević pred izborni Sabor SPC povodom smene na čelu ove institucije.

Podele u SPC kao "javna tajna"

Javna je tajna da među episkopima postoje sukobi i da formiraju takozvane lobije po više osnova: po starosnom se dele na mlade i stare, po geografskom na Bosance i Srbijance, po obrazovnom na srpsku rusku i grčku školu, po političkom na neoliberale i radikale, po konceptualnom na tradicionaliste i novotare, justinijane i ostale.

Obzirom na aktuelne sukobe i podele unutar SPC, ne čudi veliko interesovanje medija i javnosti za ovaj izborni Sabor, ocenio je u programu BBC-ja istoričar Milorad Tomanić, autor knjige "Crkva u ratu i rat u crkvi".

Ako ne i odlučujuću reč, ono završnu reč u svemu tome, imaće država, odnosno državni organi kojima nikad nije svejedno ko će biti patrijarh
Mirko Đorđević, sociolog religije

"Čini mi se da ovaj izbor patrijarha, medije i uopšte sve druge ljude interesuje više, ne zbog samog imena tj. da bismo videli koja će ličnost da bude izabrana - već više zbog samog ovog postupka: da bi se videlo koliko će tu biti udaraca ispod stola i kakva će, koja će struja, kakav će stav otprilike da prevlada", smatra Milorad Tomanić.

Dopisnik agencije za verska prava i slobode "Forum 18", Draško Đenović, rekao je BBC-ju da se ne usuđuje da prognozira ko će biti izabran za novog patrijarha - a lično je bio sklon izboru "autsajdera".

"Nekako potajno u svom srcu se iskreno nadam, ne bi bilo lepo da kažem navijam, kada bi to bio neki autsajder, neko ko uopšte nije veliki igrač, ko nije na naslovnim stranama beogradske štampe - ali ko će zaista biti na blagoslov Srpskoj pravoslavnoj crkvi i ko će imati te mogućnosti da crkvu vodi u 21. veku. Istovremeno, mislim da je teško da će biti izabran patrijarh koji nema ipak neku političku ili državnu potporu i verujem da ćemo to znati već 22. januara", smatra Draško Đenović.

Očekivanje promena

Istoričar Milorad Tomanić smatra da se od novog patrijarha očekuje da, bez obzira što je "prvi među jednakima" i nema veliki uticaj, utiče da dođe do velikih promena u SPC i to na više nivoa.

Mislim da je i stadu a i mnogima drugima već dosta gromovnika tipa mitropolita Amfilohija, Nikanora banatskog, Vasilija zvorničko tuzlanskog itd.. (i da mitropoliti treba) da i sami počnu da se ponašaju onako kako su se i zavetovali da će se ponašati
Milorad Tomanić, istoričar

"Međusobni odnosi da se promene. Zatim, odnosi episkopa prema njima samima. Treba da promene svoj odnos i prema stadu i da spuste tu aroganciju, da izađu iz džipova sa zatamnjenim staklima - zbog čega je mnoge episkope kritikovao i sam pokojni patrijarh Pavle. I mislim, kao treća tačka u tim promenama, da se neki pristojno i samoinicijativno povuku. Mislim da je i stadu a i mnogima drugima... da im je već dosta gromovnika tipa mitropolita Amfilohija, Nikanora banatskog, Vasilija zvorničko tuzlanskog itd.. (i da mitropoliti treba) da i sami počnu da se ponašaju onako kako su se i zavetovali da će se ponašati. Zapravo, onako kako je to radio patrijarh Pavle", rekao je Milorad Tomanić BBC-ju.

"Slab" kandidat kao moguće rešenje

Sociolog religije Mirko Đorđević je uoči izbora očekivao takođe izbor "neutralnog" kandidata među episkopima SPC, jer su postojeće razlike, kao je rekao, opasne po jedinstvo crkve.

Predviđam da će naći jednog neutralnog, najslabijeg, koji drugima najmanje smeta - a kad on već postane patrijarh onda će postati i uticajni jerarsi iz senke
Mirko Đorđević, sociolog religije

"Dovoljno su se već kompromitovali različitim izjavama i otkrili svoja neslaganja, tako da bi bilo opasno po jedinstvo crkve da to i dalje traje. Zato ja predviđam da će naći jednog neutralnog, najslabijeg, koji drugima najmanje smeta - a kad on već postane patrijarh onda će postati i uticajni jerarsi iz senke... to je uvek tako", smatra analitičar Mirko Đorđević.

pokojni patrijarh SPC Pavle u Londonu 2002. (arhiv BBC)
Moguće rešenje za prevazilaženje razlika među uticajnim episkopima je izbor "slabog" ili neutralnog kandidata za patrijarha SPC

"Ako na Saboru dođe do teškoća, nije isključeno čak je vrlo verovatno da će biti mahanja i dosijeima, ili kako se popularno kaže: biće pretnji i iznošenja onoga što drugi zna o drugom i obrnuto", upozorio je Mirko Đorđević u svojoj analizi uoči izbora episkopa Irineja za patrijarha SPC.

Svi BBC-jevi sagovornici su izdvojili episkopa niškog Irineja, zbog neutralnosti i moralnih vrednosti, kao poželjnog kandidata za novog patrijarha SPC.


No comments:

Post a Comment