Tuesday, February 22, 2011

rave's blog | zokster

rave's blog | zokster: "reader8532 komentar e-novine.
By rave - Posted on January 21st, 2011
Tagged: Život

Jiddu Krishnamurti (Americki filozof i humanist) ovaj je fenomen socijalne patologije iskazao jednom recenicom:

It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society.
(Dobra prilagodjenost duboko bolesnom drustvu nije mjera zdravlja (pojedinca))

Krishnamurti smatra da se pozitivne drustvene promjene mogu dogoditi jedino kroz radikalnu i samovoljnu promjenu pojedinca. Theodor Adorno, pak, odgovornost za pozitivne drustvene promjene svaljuje na ledja pojedinca koji vec jest drustveno svjestan:

'Oni koji su imali tu nezasluženu sreću, da u svojoj duhovnoj sazdanosti po svemu ne odgovaraju važećim normama – a to je sreća koju u odnosima s okolinom moraju i prečesto ispaštati – moraju moralnim naporom i takoreći umjesto drugih izgovoriti ono, što većina onih za koje govore ne mogu vidjeti, ili sami sebi – zbog prilagođenosti zbilji – zabranjuju da tako nešto vide!'

Ja sam skloniji Adornu, iako je Krishnamurtijevo opazanja nedvojbeno i bolno tocno, zato sto Krishnamurtijevo 'rjesenje' podrazumijeva pozitivne promjene pojedinca koje su u bolesnom drustvu nemoguce bez poticaja ili, cak, pritiska izvana. I tu je kvaka: kako od bolesnog drustva ocekivati pozitivne impulse? Za razliku od Krishnamurtija, Adorno nalazi prostor za tu pozitivnu drustvenu interakciju.

Treba li spominjati e-novine?

reader8532 Objavljeno: 21.01.2011 - 15:58

http://www.e-novine.com/comments/stav/44077-Kurenje-tri-prsta.html

- Sent using Google Toolbar"

No comments:

Post a Comment