Tuesday, May 10, 2011

Kapor otkriva: Srbi ušli u Beograd

Mediji i rat: Kako je “Politika” izveštavala 1992. godine (92)

Kapor otkriva: Srbi ušli u Beograd

 
PHOTO: aforizmi.org



SRBI UŠLI U BEOGRAD
Jedanaeste nedelje blokade u Ujedinjenim nacijama neko je proturio vest da su Srbi ušli u Beograd!
To je izazvalo pravu paniku. Lord Karington je hitno otputovao u Helsinki radi konsultacija. Sajrus Vens se sastao sa Butrosom Galijem.
Ministar inostranih poslova Sjedinjenih Američkih Država Bejker obavestio je predsednika Buša, koji je provodio vikend u Konektikatu, da su Srbi ušli u Beograd, na šta je Buš prekinuo odmor i nagovestio mogućnost vojnog angažovanja američkih snaga stacioniranih na Mediteranu. Na uznemirujuću vest da su Srbi ušli u Beograd austrijski ministra spoljnih poslova Mok izjavio je da to treba sprečiti svim raspoloživim sredstvima, uključujući, pre svega bombardovanje glavnog grada.
Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati ponudili su se da finansiraju tu operaciju.
Turska će poslati specijalni korpus posebno obučenih komandosa otpornih na burek i baklave.
Uzalud su predstavnici Saveznog izvršnog veća demantovali tu vest, tvrdeći "da u tom visokom telu, istina, postoji izvestan procenat Srba, ali da su oni, uglavnom, bili odani svim predhodnim vladama i režimima, te ne predstavljaju nikakvu ozbiljniju opasnost. Oni su poslednji koji bi podržali Srbe u Beigradu..."
"Veliki broj Beograđana je odlučno protiv toga da Srbi uđu u Beograd!", naslov je članka u londonskom "Tajmsu" iz pera stalne dopisnice.
"Ako ulazak Srba u Beograd ostane nekažnjen - piše pariski "Liberasion" - oni će nastaviti da ulaze i u Valjevo, Kragujevac i Svilajnac, čime će im se otvoriti put da osvojen izuzetno strateški važan Čačak!"
Ako su Srbi, zaista, ušli u Beograd, kao što se saznaje oz dobro obaveštenih izvora - izjavio je portparol hrvatske vlade - niko nas neće sprečiti da mi uđemo u Zemun i da tražimo poseban, eksteritorijalni status za ekspres restoran "Zagreb" u Kenz-Mihailovoj ulici!
Italijanska vlada je izrazila zabrinutost za budući status restorana "Verona" i "Venecija", a po svoj prilici očekuje se da Nemci zabrane da Dunav, koji izvire na njihovoj teritoriji, teče oko Beograda. U toku je intezivno traženje rešenja kako da se to izvede.
Britanski premijer je predložio "privremenu desrbizaciju Beograda, dok se na londondkoj konferenciji ne pronađe adekvatnije rešenje..."
"Ulaskom u Beograd, Srbi su najzad pokazali svoje pravo lice! - zaključuje "Mond". - I oni najsumnjičaviji više ne sumnjaju da oni žele da Beograd priključe Srbiji, mada su u više navrata isticali da nemaju neikakve pretenzije u tom pogledu!"
Najveći broj stranih izveštača već je primetio izvesne znakove još uvek lukavo skrivene srbizacije Beograda: srpski pasulj, srpska salata (kad je pospu sirom zovu je "šopska", da bi prikrili tragove), srpski đuveč Karađorđeva šnicla, kao i mineralna voda "Knjaz Miloš" sa mo su neki od indikativnih pokazatelja podmuklog posrbljavanja ovog grada u koji su ušli Srbi...

Mada je srpska propagandna mašina pokušala da zataji pred svetom ulazak Srba u Beograd, oni se ovde primećuju na svakom koraku. Imaju čak i nekoliko svojih listova i časopisa, a izvestan broj Srba pojavljuje se na centralnom televizijskom programu u ovom do juče lepom i mirnom gradu.
Da li će svet tolerisati ovu očiglednu agresiju bez presedana u modernoj istoriji i ostati nem na ulazak Srba u Beograd ili će stati na stranu onih snaga koje su tradicionalno uvek bile uz Evropu, čak i po cenu da ih militantni srpski krugovi proglase kolaboracionističkim - odlučiće najavčjena konferencija u Hagu.
U ovom trenutku vrhunski evropski vojni stručnjaci razmatraju delikatan tehnički problem: kako efikasno kazniti Srbe koji su ušli Beograd, a da se istovremeno ne kazne i oni što su zatražili međunarodnu intervenciju? Reč je o lansiranju takozvane "selektivno-pametne" bombe...
Pošto je u dva dana obišao Lisanbon, Brisel, Rim, Njujork, Pariz, Atinu i Tiranu, obavivši čitav niz konsultacija od obostranog interesa u vezi s ulaskom Srba u Beograd, lordu Karingtonu je diskretno skrenuta pažnja da postoji još nedovoljno potvrđena indicija da se Beograd nalazi u Srbiji. Menjajući avionu u Abu Dabiju, na putu iz Ženeve za Istanbul, lord Karington je izjavio:
"Pa šta onda? To nije pitanje geografije nego principa! Načinimo li presedan i pređemo preko ulaska Srba u Beograd, možda će danas, sutra i Rusi poželeti da uđu u Moskvu, a dobro je istorijski poznato šta se onda desilo Napoleonu..."
Ne želeći da se pojačaju ionako teške sankcije nad njima, lukavi Srbi jedanaeste nedelje blokade preko dana napuštaju Beograd, kobajagi, zbog avgustovske vrućine, pa tek po noći zauzimaju ranije položaje (pred televizorima)!
Čitavu stvar raspetljao je, kao i obično, uvek agilni predsednik savezne vlade Milan Panić. Na konferenciji za strane novinare on je ponudio deset hiljada dolara i nov trkački bicikl svakome ko u Beogradu pronađe pravog Srbina! Da su te glasine netačne najbolje svedoči činjenica da je i on sam iz Los Anđelesa, država Kalifornija.
Posle izvesnog vremena međunarodna javnost se ipak malo smirila.
Strani posmatrači i sami su se uverili da Srbi još uvek nisu ušli u Beograd.
Ali ta latentna opasnost još lebdi nad ovim gradom. Možda jednog dana stvarno uđu? (Momo Kapor)
*Nastavak u petak 13. maja

No comments:

Post a Comment