Monday, October 4, 2010

e-novine.com

e-novine.com: "- Sent using Google Toolbar"
[quote] “U bezumnom bratoubilačkom ratu koji se širi i uzima sve veći broj nedužnih žrtava, prekjuče je u Dubrovniku smrtno stradao i Milan Milišić, jedan od najistaknutijih naših savremenih pjesnika. Bio je jedna od najljepših spona srpske i hrvatske poezije, majstor stiha i sjajan prevodilac, esejista i putopisac.

Oni koji ruše sve mostove među narodima i ljudima poslaše i njega u grob. Izražavajući naše najdublje saučešće porodici i prijateljima umrlog pesnika, i žal zbog velikog gubitka za književnost našeg jezika, na ovaj način ujedno protestujemo protiv zločinačkog čina slijepih ubica, koje će zbog ovoga stići sud pravde, kao što će ih po zlu upamtiti i književna istorija”.

Tako se sklopio i završio životni krug sjajnog pesnika, neobičnog, radoznalog i otvorenog čoveka, plemenite, duhovite i suptilne ličnosti, autentičnog gospodina, pravog dubrovačkog gospara i oriđinala Milana Milišića, koji je trajao samo 50 godina.[/quote]


Milan Milišić nije bio slučajna žrtva. Milan Milišić i ljudi istinskog jugoslovenskog opredeljenja , Bogdan Bogdanović, Mirko Kovač, Vidosav Stevanović, Marko Vešović, Rade Šerbedžija su bili glavni cilj pomahnitalog srpskog nacionalsocijaliizma i njegovog izvodjača radova Slobodana Miloševića.
Mislim da je sve dogovoreno izmedju Franje Tudjmana i Miloševića 17. marta 1991 u Karadjordjevu, a to što se tada, Miloševićeva JNA okomila na Dubrovnik, grad bez strateškog značaja, nije nimalo bez smisla. Dubrovnik, Sarajevo, Mostar, su postojali i pre stvaranja bilo kakve Jugoslavije. Naime, sama ideja o povezivanju južnih slovena rodjna je u ovim gradovima. Njihova otvorenost i gostoprimstvo i raznolikost kroz vekove dalo je i ideju za ujedinjenje južnih slovena i stvaranja zajedničke multi kulturne države.
Sa pozicije srpskih nacionalsocijalista, razočaranih u bilo kakvo zajedništvo, trebalo je, za uvek, staviti tačku ne samo na bilo kakvu Jugoslaviju nego na samu ideju jugoslovensva, saseći je tu na izvoru. Za njih su gradovi, Dubrovnik, Sarajevo, Vukovar predstavljali legla anacionalne kopiladi.
Zbog čega su mučeni i ubijani gradovi sa najviše Jugoslovena i njihove dece? Trebalo je srušiti sve mostove i iskidati sve moguće veze civilizovanih i kosmopolitski nastrojenih ljudi.

Seljačine u generalskim uniformama nije trebalo specijalno moliti da ruše gradove koje, inače, nikad nisu voleli.

No comments:

Post a Comment