Friday, October 1, 2010

Dubrovnik 15.09.1991.g | zokster

Dubrovnik 15.09.1991.g | zokster: "Dubrovnik 15.09.1991.g

* View
* Edit

The Blog entry has been updated.
Dejan Anastasijevic Protesti Razno Ratni zločini Obaveštenja Sport Akcije Shit of the Day English Blog Život Nauka Pohvale Artur Kestler Shot of the Day Kultura Ankete Sex Politika Zoran Đinđić
more tags


rave's picture
By rave - Posted on October 1st, 2010
Tagged: Život

15.09.1991.g. bio sam u Dubrovniku u marini Komolac. Zaista nikog sa oružjem nisam vidio ni u luci, ni u gradu. Na Stradunu, dok posmatram okivanja Gundulića i ostalih spomenika u daske i pesak presretne me neka radio ekipa sa pitanjem : Šta treba poneti u sklonište u slučaju bombardovanja?
Gledam ih belo i objašnjavam mom drugu Helmutu da Dubrovčani paniče, da koriste strah za homogenizaciju naroda, da je Dubrovnik UNESKO-va baština, da su JNA generali seljačine ali da su valjda nešto i naučili i da nisu toliko ludi da sebe izopšte iz civilizovanog sveta.
Medjutim radio kratkih talasa hvata mnogo dalje. Slušam ratnu propagavdu radio Beograda i sve mi postaje moguće, kažem mom Švabi: Pakuj najvažnije, jahtu zaboravi, sutra palimo.

Kasnije na nekim TV snimcima gledam dvorac Sorkočevića u Komolcu, Dubrovačka rijeka, iz trinaestog veka kako gori, potopljene i zapaljene brodove u marini.
Pada i prva žrtva, pesnik Milan Milišić, kum i prijatelj Danila Kiša.

U Beogradu neki skupljaju potpise za Dubrovnik i DB u Studentskom parku , neki vojni penzosi u MZ Kozara na TV zahtevaju bombardovanje i Zagreba, mnogi ne spavaju kod kuće, ali zato većina ćuti i radi svoj posao.

Bez solidarnosti sa gradovima i civilizacijom koji su se razarali u njegovo ime i Beograd se urušio i pretvorio u opasan zbir kuća, jevtinih ljudi i žena.



rave's blog • Add new comment
zokster's picture
'ali zato većina ćuti i
Submitted by zokster on Fri, 01/10/2010 - 23:03.

'ali zato većina ćuti i radi svoj posao'

» reply • Quote
ShareThis

- Sent using Google Toolbar"

No comments:

Post a Comment