Thursday, October 14, 2010

e-novine.com - Kolaps Vajmarske Srbije

e-novine.com - Kolaps Vajmarske Srbije

Stratfor upozorava na slabost srpske države

Kolaps Vajmarske Srbije

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Teško breme na plećima: Boris Tadić
Teško breme na plećima: Boris Tadić
Photo: Stock

Sukobi na ulicama Beograda u vreme Parade ponosa i neredi na fudbalskoj utakmici u Đenovi ukazuju da bi glavni problem u Srbiji mogao da bude nedostatak kapaciteta da se izbori sa ekstremizmom, ocenjuje američka agencija Stratfor u svojoj trećoj analizi posvećenoj stanju u Srbiji

"Zapad je dugo godina bio skeptičan prema spremnosti Srbije da se suoči sa prošlošću. Događaji od poslednjih nekoliko dana u Beogradu i Đenovi zapravo pokazuju da je glavni problem Srbije možda nedostatak kapaciteta, što bi moglo da bude mnogo ozbiljnije", ocenjuje ta američka agencija za strateška istraživanja.

Beograd bi, dodaje se u analizi, u sadašnjoj situaciji mogao da zatraži pomoć od Evrope ali, s druge strane, ukoliko bi Evropa shvatila koliko je nesposobna srpska vlasti malo je verovatno da bi se odlučila da ubrza pitanje srpske kandidature.

"Srpski predsednik Boris Tadić je sada, kao nekada Đinđić, praktično pred nemogućim zadatakom - da prikrije nesposobnost Beograda, ponudi opravdanje Evropi, dok se istovremeno suočava sa neispunjenim očekivanjima svojih birača", ocenjuje agencija.

Stratfor podseća da ekstremne nacionalističke i navijačke grupe uspevaju da regrutuju nove pristalice u redovima mladih i nezaposlenih koji ne vide nikakvu budućnost, koji su nezadovljni i osecaju bes, posebno prema Zapadu.

"U Srbiji je privreda pred kolapsom zbog, s jedne strane političke nestabilnosti koja stoji na putu ozbiljnim investicijama, i s druge, svetske ekonomske krize. Prosečna plata je sada niža nego u susednoj Albaniji, koja je za Srbe sinonim za kolaps civilizacije. To je ono što je pogodno tlo za ovonedeljni ekstremizam", dodaje se u analizi.

Stratfor povlači paralelu između prethodnih 10 godina srpske istrorije i istorije Vajmarske Republike.

Podseća se da je Srbija pre 10 godina uspela da zbaci režim Slobodana Miloševića, ali je potom došlo do razmimoilaženja u stavovima unutar koalicije oko toga kojim putem zemlja treba dalje da ide, podseća američka agencija.

Država je morala da prihvati poraz i odgovornost za ratove devedesetih, da nastavi da ispašta grehe Miloševićevog režima i na kraju da se izbori sa ekonomskom krizom nad kojom nema nikakvu kontrolu, podvlači se u analizi.

"Da bi ponovo ušla u klub zapadnih država, kao svojevremeno Nemačka u periodu između dva rata, Srbija mora da uvede demokratske institucije i to u vreme kada borba potiv nasilnih nacionalističkih grupa zahteva čvrstu, možda čak i nedemokratsku ruku", ocenjuje američka agencija.

Najveća opasnost za Srbiju nije urušavnje države nego, mogućnost da, kao i u Vajmarskoj Republici, neke političke snage u zemlji čvrsto odluče da je jednostavnije napraviti kompromis sa esktremističkim snagama, nego nastaviti mukotrpan put na jačanju države uprkos međunarodnih i domaćih prepreka, ocenjuje Stratfor.

Podsećajući da je holandski parlament jednoglasno odlučio da se pitanje srpske kandidature odloži najmanje do decembra, Stratfor navodi da je takva odluka doneta i pored toga što je ostalih 26 članica EU stavilo do znanja da podržavaju kandidaturu Srbije.

Odluka Holandije verovatno bi bila identična i da nije došlo do nereda u Beogradu tokom održavanja Parade ponosa, a zatim i dva dana kasnije u Đenovi na utakmici između Italije i Srbije, iako mnogi u Beogradu veruju da je to reakcija na ono što se dogodilo, ocenjuje Stratfor.

Agencija ukazuje da je u samoj Holandiji nedavno došlo do zaokreta politike ka desnici, tako da je bilo očekivano da dođe i do promene stava prema širenju EU.

No comments:

Post a Comment