Friday, March 18, 2011

VLADA SRJ ČINI SVE DA SPASE ZEMLJU OD IZOLACIJE I SANKCIJA
Ukoliko bi se SAD i njihovi saveznici iz NATO-a odlučili na vojnu intervenciju protiv SRJ bilo bi to ubistvo jednog nevinog, slobodoljubivog i demokratskog naroda, koji se u oba svetska rata borio na strani slobodoljubivih i demokratskih naroda sveta, bilo bi to ubistvo slobode, pravde i prava, koje bi ovu epohu obeležilo zločinom - ocenio je predsednik SRJ Dobrica Ćosić u intervjuu moskovskom listu "Sovjetskaja Rosija".

Neki ćete da poginete, a neki ćemo da preživimo: Dobrica Ćosić, mudrac
Photo: BETA/Vladimir Milovanović
Teško mi je da zamislim da oni mogu da se odluče na "takav iracionalan čin", naglasio je Ćosić u odgovoru na pitanje o tome šta će preduzeti rukovodstvo SRJ ako SAD i njihovi saveznici iz NATO-a počnu vojne akcije protiv Jugoslavije.

Ćosić je rekao da ne veruje da "umni i odgovorni državnici Amerike i Evrope, uz saglasnost Rusije, mogu i smeju da se odluče na ubistvo Savezne Republike Jugoslavije - naroda Srbije i Crne Gore".

"A, ako bi taj bezumni čin - vojnu intervenciju na SRJ - ipak neko pokušao, mi bismo se branili sa čim imamo i koliko možemo, kako to dolikuje jednom dostojanstvenom i slobodoljubivom narodu, kakav je narod Srbije i Crne Gore", odgovorio je Ćosić.

Ćosić je odgovorio da je pravi cilj sankcija protiv SRJ "dovršenje razbijanja Jugoslavije i razbijanje srpskog naroda i države - Savezne Republike Jugoslavije - stvorene ujedinjenjem Srbije i Crne Gore".

"Sankcije i izolacija Srbije i Crne Gore, sa zahtevima za "specijalni status" Kosova, mađarske manjine u Vojvodini i Muslimana u Sandžaku, treba SRJ da pretvore u slabu, beznačajnu balkansku državu, primoranu na satelitsvo svakoj hegemonističkoj sili i svakoj hegemonističkoj politici velikih sila na jugoslovenskom prostoru i Balkanu", istakao je Ćosić.

Predsednik SRJ je rekao da je Evropska zajednica od početka jugoslovenske krize vodila katastrofalnu politiku prema Jugoslaviji - favorizovanjem secesije, razbijanjem državnih granica i proglašavanjem nepovredivosti administrativno-komunističkih granica kojima se anketira četvrtina srpskog naroda i on izlaže genocidnom teroru, egzodusu i asimilaciji.

Ćosić je ocenio da je "takav raspad Jugoslavije, s uvažavanjem prava na samoopredeljenje svima sem srpskom narodu, i doveo do stravičnog međunacionalnog, međuverskog i građanskog rata na tlu bivše Jugoslavije". Ćosić je u intervjuu "Sovjetskoj Rosiji" konstatovao da su Srbija i Crna Gora "neopravdano i apsurdnim konstrukcijama optužene za agresiju na Bosnu i Hercegovinu".

On je istakao da vlada SRJ "čini i činiće sve što je u njenoj moći da ispuni zahteve Saveta bezbednosti i uz sadejstvo političkog razuma međunarodne zajednice spase zemlju od izolacije i sankcija". "Očekujemo što skorije oslobođenje od sankcija i izolacije, uvereni da je to ne samo naš spas nego i interes međunarodne zajednice", rekao je Ćosić.

Odgovarajući na pitanje - kako sagledava perspektive rusko-jugoslovenskih odnosa - Ćosić je istakao da veruje da "velika Rusija može više da učini za pravdu i prava srpskog naroda od toga što je do sada činila" i da SRJ očekuje od Rusije "veće razumevanje i veću političku i moralnu podršku za stabilizaciju države i spasavanje mira na Balkanu".

Ćosić je, međutim, napomenuo da on zna da Rusija, čiji narod pati od svakojakih nedaća i muči se da stvori novu državu i slobodno društvo, nije u mogućnosti "mnogo da učini u odbrani pravedne stvari svojih starih i proverenih prijatelja - Srbije i Crne Gore".

"Pa ipak, mi smo nezadovoljni i nesrećni što se i Rusija pridružila sankcijama i izolaciji SRJ", zaključio je Ćosić. Predsednik SRJ je istakao da ga je veoma iznenadila izjava, kako je rekao, "visokog funkcionera Rusije" da je u Srbiji "nacional-boljševički režim" koji je "agresor u Bosni i Hercegovini". "Takve proizvoljne i tendenciozne stavove o Srbiji danas izriču samo neki srednjoevropski žurnalisti", ocenio je Ćosić.

On je naglasio da narodi SRJ i njena vlada izražavaju spremnost da učine sve da se obnovi i razvije jugoslovensko-ruska saradnja. Na kraju razgovora za "sovjetsku Rosiju" Dobrica Ćosić je poželeo ruskom narodu i svim narodima Rusije da "sačuvaju mir i, po svaku cenu, izbegnu tragičnu sudbinu Jugoslavije".

"Ako je neki narod na ovoj planeti zaslužio mir, spokojstvo, slobodan i ljudi dostojanstven život, ako je neki narod zaslužio pomoć i razumevanje svetske zajednice u ovim danima, onda je to velika i tragična Rusija", zaključio je Dobrica Ćosić.

***

No comments:

Post a Comment