Wednesday, March 9, 2011

e-novine.com - Srpsko otkriće: Evropa je kriva za rat u BiH

e-novine.com - Srpsko otkriće: Evropa je kriva za rat u BiH: "Do kraja ove godine na našem portalu pratićete dokumentarni feljton o izveštavanju beogradske “Politike” tokom 1992. godine. Ova najmračnija epizoda Miloševićevog huškačkog lista svesno je u Srbiji deponovana u zaborav: taj period se uglavnom ne pominje, postoji samo maglovito sećanje na tekstove koji su raspirivali mržnju i na pojedine autore koji su se svesno stavili na stranu šovinističke histerije. Za mnoge čitaoce, danas, 18 godina docnije, ovo štivo srpske novinarske sramote biće prvi susret sa miloševićevskom krvavom ideologijom koja se otvoreno pripremala za zločine. Baš zato, ovaj feljton valja čitati kao upozorenje i iskustvo ratne propagande bez paralela u poslednjih 50 godina. Tekstove iz “Politike” prenosićemo u celini, bez komentara

Izdanje dnevnog lista 'Politika' od 8. avgusta 1992. godine

HOĆE LI EVROPA I UN SKRIVATI HRVATSKI FAŠIZAM?
Episkop zahumsko-hercegovački Atanasije upozorio je juče da regularne oružane snage Republike Hrvatske i dalje napadaju i prodiru sve dublje u oblasti istočne Hercegovine, posebno na prostore Trebinjske opštine, tako da su doprle na desetak kilometara od Trebinja. U pismu koje je uputio srpskom patrijarhu Pavlu i generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Butrosu Galiju, episkop Atanasije navodi da vojska hrvatske države 'tuče granatama iz svih teških oružja i pali srpska sela, crkve, domove i groblja u čitavom Popovom polju, od čega direktno strada civilno stanovništvo'.

'Svakodnevno ima mrtvih i ranjenih, među kojima su i stare žene, nenaoružano i nezaštićeno srpsko stanovništvo' ističe episkop zahumsko-hercegovački. On navodi da u hrvatskoj vojsci ima dosta stranih plaćenika, pa i američkih građana i dosta stranog oružja i opreme.

Na uzvišenju Bobani, koje su hrvatske snage zaposele, spaljena su i uništena sva srpska sela i crkve - piše episkop Atanasije. Isto to sada Hrvati čine i po srpskim selima središnjeg Popovog polja, po selima Poljice, Sedlari, Grmljani, Jasenica Lug, Diklići, Veličani, Drijenjani, Mrkovići, Žakovo, Mesari, koja su nadomak srpskog manastira Tvrdoša i samog grada Trebinja. Episkop Atanasije navodi da su spaljeni i Ivanjica, Zaplanik, Orah i druga sela u trebinjskoj šumi.

U trebinjskoj opštini uništene su srpske pravoslavne crkve u Orašju, Ravnom, Kijevom dolu, Začuli, Šćenici i Raptima, Zaplaniku i Poljicama, a oštećena je i stara crkva i nova spomen-kapela srpskih novomučenika u Veličanima - 'gde su pohranjene svete kosti srpskih žrtava od hrvatskog genocida iz 1941-1944. godine'.

Skoro su sasvim porušeni manastiri Žitomislić i Zavela, srušena je saborna crkva u Mostaru i još desetine pravoslavnih crkava sa obe strane Neretve. Episkop Atanasije Jeftić ocenjuje da se radi o direktnoj agresiji hrvatske države na srpski narod i Pravoslavnu crkvu u Hercegovini.

Episkop zahumsko-hercegovački završava pismo Galiju i patrijarhu Pavlu pitanjem: 'Hoće li evropski narodi i Ujedinjene nacije i dalje ćutati i ovaj fašizam hrvatski skrivati'.

- Sent using Google Toolbar"

No comments:

Post a Comment