Wednesday, April 6, 2011

e-novine.com - Sve će to zločin pomedaljiti

e-novine.com - Sve će to zločin pomedaljiti: "Nadnica za smrt: Nova odličja Vojske Srbije
Nadnica za smrt: Nova odličja Vojske Srbije
Photo: jutarnji.hr

Postoje pravilnici i kvote, na hiljadu profesionalnih vojnika koji su rušili Vukovar i Dubrovnik samo 1,5 odsto može da dobije odličje, odnosno njih petnaestak. Logično, ne sme se dozvoliti derogiranje „nenovčane nagrade“, sintagma je iz Pravilnika vojnog, iako je 15 februara ove godine, na Dan državnosti i Dan Vojske, uvaljeno 416 ranije ustanovljenih odličja. Još nema podataka o nekim dostignućima u sportu, naslućuje se da je reč o vukovarskim sportskim igrama iz novembra '91, dubrovačkim zimskim igrama iz iste godine, decembra, recimo. I logorskih „sportskih dostignuća“

Nije šala, u po temeljnog prekomponovanja odnosa Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te nagoveštaja da bi Srbija i sa susednim Kosovom mogla da razgovara, makar i kroz zube, obznanjeno je da će učesnici ratova u bivšoj SFRJ moći da apliciraju za još osam odlikovanja. Reč je o vojnim medaljama i vojnim spomen - medaljama. Politika (3. april 2011.) je to saznala od pukovnika Slađana Ristića koji se nalazi na čelu nečega što se izdaje za Upravu za tradiciju, standard i veterane, da, postoji, Ministarstva odbrane Dragana Šutanovca. Tako smo dobili još jedan dokaz da Vojska Srbije baštini svoju noviju tradiciju obeleženu ubistvima, silovanjima, paljevinama, progonom devastacijom gradova i sela; ona, tradicija, naravno, mora biti personifikovana i obeležana adekvatnim odličjem, a - valjda - i prigodnom kovanicom za kačenje na mundir, bluzu, svejedno. Tako će svi biti srećni i time se dobijaju unutardržavne indulgencije za ratove koje, podsetimo se, nisu svi želeli, pa ni potencijalni dobitnici. To je politika državnog vrha, nema ničeg slučajnog. Evo nam još osam razloga da slavimo četiri poraza, skor nije loš, zar ne.

Krajem proleća, kaže pukovnik Ristić, biće, prenosi ono, nagrađeni učesnici borbenih dejstava na teritoriji „SFRJ, SRJ i Republike Srbije, kao i za dostignuća u sportu“. Ima jedna kolajna za ranjavanje. Neki se, doduše, ranije žalili da nema proteza i da plaćaju lekove, ali, sve će to vlast pomedaljiti.

Pukovnik Ristić je nedvosmislen, objašnjava da postoje pravilnici i kvote, na hiljadu profesionalnih vojnika koji su rušili Vukovar i Dubrovnik samo 1,5 odsto može da dobije odličje, odnosno njih petnaestak. Logično, ne sme se dozvoliti derogiranje „nenovčane nagrade“, sintagma je iz Pravilnika vojnog, iako je 15. februara ove godine, na Dan državnosti i Dan Vojske, uvaljeno 416 ranije ustanovljenih odličja. Još nema podataka o nekim dostignućima u sportu, naslućuje se da je reč o vukovarskim sportskim igrama iz novembra '91, dubrovačkim zimskim igrama iz iste godine, decembra, recimo. O lorima da i ne govorimo, tu su tek bila „sportska dostignuća“.


Zrelo za medalju: Vukovar 1991. godine
Photo: Ron Haviv

Jedno od ključnih pitanja koja se ovde nameću je kako to da svi zaslužni dosad nisu metalno odlikovani, nego su neki, na svoj rizik, zaradili tek po koji komad bele i druge tehnike. Eto, došlo vreme da se nepravde ispravljaju, jer, zaboga, Vojska se ubrzano reformiše.

Pukovnik priča, ono prenosi, da je jedan od uslova za dobijanje nove kolajne za učešće u borbenim dejstvima to da je „lice“ učestvovalo u „borbenim dejstvima“. Uprkos stanovitom otklonu prema vojničkoj logici - zvuči realno. Treba za to podneti dokaz, ali i potvrdu da nisu „učinili nešto što je suprotno odredbama humanitarnog i međunarodnog prava“. Na primer, nisu pljuvali Natašu Kandić. Kancelarija za izdavanje ovakvih papira još nije otvorena, ali lice može da predloži pretpostavljeni koji ima njegov personalni dosije.

Muci nikad kraja, Pravilnikom nisu obuhvaćena penzionisana lica, što, unekoliko, dovodi u pitanje dobru nameru donosioca podzakonskog teksta - iza topovskih cevi i u Generalštabu, tokom svih državnih najezdi, sedeli su i stajali sadašnji penzioneri. Uglavnom. Oni su, verovatno, nekim gvožđem već namireni, ali, ipak, ovo su nove kovanice, a praznici Države i Vojske su svake godine.


Tražim rupu za medalju: Dragan Šutanovac, ministar odbrane
Photo: BETA

Najavljeno je da će se prva odličja uručiti 2014, što ukazuje na to da će ih biti poviše, odnosno da će biti kvalitetna, kako i dolikuje, treba to iskovati. Loše je to što nije bilo konkursa za idejno rešejne kolajni, deluju kao da su iz pinzgauera ispale, a dobra je strana to što će biti angažovana radna snaga koja će od njihove izrade primati plate. Tako će proizvođači imati razlog da blagosiljaju Šutanovčevu nameru i ugrađivanje. I nepresušni vojni budžet. A možda nešto doture i Ratku Mladiću, tu je negde.Daleko smo od priče o nenamenskom trošenju budžetskih sredstava, suštinski, ovo je beleška o sramoti koja je u Srbiji važna tek malom broju ljudi. Na žalost ne živimo u državi koja odlikuje dezertere; ona daruje nesrećnike koji su, dobrovoljno ili ne, opisivali stravični krug stradanja. I s kim 'oćeš da se miriš ako podmuklo podmićuješ one koji su za račun i na račun tvoje države prolivali krv.

U redu, čuvajte medaljice, najbolje je da ih stavite u zamrzivač. Kosovski, oni još dobro šljakaju.

- Sent using Google Toolbar"

No comments:

Post a Comment