Tuesday, July 27, 2010

e-novine.com

e-novine.com: "Kad nema Paje, dobar je Amfi: Arkan na hodočašću

Do septembra ove godine na našem portalu pratićete dokumentarni feljton o izveštavanju beogradske “Politike” tokom 1992. godine. Ova najmračnija epizoda Miloševićevog huškačkog lista svesno je u Srbiji deponovana u zaborav: taj period se uglavnom ne pominje, postoji samo maglovito sećanje na tekstove koji su raspirivali mržnju i na pojedine autore koji su se svesno stavili na stranu šovinističke histerije. Za mnoge čitaoce, danas, 18 godina docnije, ovo štivo srpske novinarske sramote biće prvi susret sa miloševićevskom krvavom ideologijom koja se otvoreno pripremala za zločine. Baš zato, ovaj feljton valja čitati kao upozorenje i iskustvo ratne propagande bez paralela u poslednjih 50 godina. Tekstove iz “Politike” prenosićemo u celini, bez komentara

Povratak na članak »
Prijavite se na feed komentara Komentara (6 poslato):
&^$£'!!R%^&*
nagi Objavljeno: 26.07.2010 - 18:10
Prijavi neprikladan komentar
Palac gore Palac dole
2
Gore na slici
Teroristi.
Boski Objavljeno: 27.07.2010 - 11:14
Prijavi neprikladan komentar
Palac gore Palac dole
0
Neku noć slušam jednog od današnjih sarajevskih idola, Zdravka Čolića.To je valjda isti onaj intervju od prije par godina, kada je popularni Čola pričao kako je godinama stanovao u istoj zgradi s Mladićem i da su se sreli samo par puta.Kaže nisu razgovarali, 'možda smo rekli dobar dan ili tako nešto'.

Ovog puta slušam u cijelosti.Vidim nekakvog 'novinara' koji meni više liči na nekog mafijaša-početnika, kako je cijelo vrijeme fasciniran Čolinim bezveznim rečenicama koje bi mogao čuti od svakog čovjeka kojeg bi zaustavio na cesti.Ali slučajno 'novinar' postavi pitanje o Arkanu, u smislu je li Arkan tražio od Čole da otpjeva duet s Cecom.
Čola kategorički odbija tu tvrdnju i reče da 'Arkana poznaje još odavno, kao prijeratnog krimosa' i kako '...cijeni sve profesionalce u svom poslu, pa tako i Arkana cijenim kao kriminalca', ali...'što se tiče njegovog političkog angažmana, ja s političarima ne volim...' (vidjeti Koštuničin skup i koncert s Dodikom) i slične bidalaštine.
Eto ti.Čoli ne smeta Arkanov kriminal.On to cijeni.Ne smeta mu ni ubijanje civila po Bosni i Hrvatskoj (koliko li ih je Arkan osobno ubio?).To Čola ni ne spominje.Smeta mu politički angažman (SSJ).Jer Čola ne voli političare.

A ovaj duduk od novinara odobrava to klimanjem glave.Toliko je duduk impresioniran Čolom (Harijem, Joksimovićem, Samardžićem, Sekom, Cecom, Harisom, Brenom, Cetinskim, Badrićkom, Gibonnijem...) da bi klimao glavom kad bi se Čola pohvalio kako je osobno ispalio par stotina granata na porodilište 'Jezero'.

Za povratit.

Eto, ugledah Arkana pa se sjetih Čole i njegovog velikog koncerta na Koševu.Kako se stvari mijenjaju s tim stadionom.Početkom 80-ih moj stari, njegov prijatelj i ja gledamo oproštajnu Papetovu utakmicu Sarajevo - PSG.Petnaestak godina kasnije tu igraju neki poluigrači kojima ni imena ne znam.
Prije 15-ak godina na tom stadionu sviraju U2, a danas ga pune nekakvi profiteri-sladunjavci zbog kojih gasim radio i izbjegavam ga uključiti.

Gadna vremena.
Damir Objavljeno: 27.07.2010 - 11:31
Prijavi neprikladan komentar
Palac gore Palac dole
2
Bogdan Bogdanović - koji kalibar, sve je manje tavih licnosti ako ih uopste vise ima medju nama.
differo Objavljeno: 27.07.2010 - 13:16
Prijavi neprikladan komentar
Palac gore Palac dole
0
@ Damir Evo jedan plus
beranjan Objavljeno: 27.07.2010 - 16:37
Prijavi neprikladan komentar
Palac gore Palac dole
0
Šta još, po 'nalazima' Bogdanovića, ne valja u srpskom narodu? Opsednut je 'idealom čiste teritorije' i zato je 'antikosmopolitski', zahvaćen je anestezijom, hipnozom, nemoralnom ćutnjom... Zbog svega navedenog Bogdanović ne veruje u efikasnost ekonomskih sankcija: 'One će nesumnjivo dovesti do spajanja naroda sa režimom, one mogu da izazovu želju za otporom. Mi smo se ovde navikli na patnju. Svi ti ratovi...'

Bogdanović tužno uzdiše. Priziva li on nekog - makar i s oružjem u rukama - da zustavi primitivizam, prekine hipnozu, spreči fašizam?... 'Srpski narod je danas amok'. Bogdan Bogdanović ispunio je nadanja svih koji žele srpski narod da predstave kao primitivne, šovinizmom zalivene zločince.

1992.g Moj profa skoro sam protiv svih. Šta se promenilo i koji je današnji kurs Srbije danas
Tada su 1992, uz pretnju životom, proterani Bogdan Bogdanović, Vidosav Stevanović, Mirko Kovač, ivan Djurić i mnogi drugi koji su se usprotivili teoriji i praksi večnog varvarizma. Je su li pucano na Radeta Šerbedžiju, je li izudarana trudna žena Harisa Burine, posle mitinga za spas grada Sarajeva. Danas kada su uloge na vlasti samo zamenjene DS vodi, a SPS ga prati, na meti su Dejan Anastasijević, Brankica Stanković, Teofil Panćić i mnogi drugi protivnici kursa Srbije 1992.g sa kog se i danas ne odustaje.
rave Objavljeno: 27.07.2010 - 18:36
Prijavi neprikladan komentar
Palac gore Palac dole

- Sent using Google Toolbar"

No comments:

Post a Comment