Thursday, October 25, 2012

e-novine.com - Krvava enigmatika


Pazarski odgovor na rebus: Žuta kuća


Pazarski odgovor na rebus: Žuta kuća


Photo: Tanjug


Kao i od samog početka krvavog raspada zajedničke države, do današnjih dana, ekstremisti i kriminalci uspešno komuniciraju, savršeno se razumeju. I ima, stoga, i u ovoj beogradsko - pazarskoj enigmatici tipa odgovor u sledećem broju neke morbidne topline, svojevrsnog akcijaškog/akcionog jedinstva na zajedničkom destruktivnom poslu. Urušavanja suvišnih naznaka civilizovanog života


“Rešen rebus! Srce, bubreg, pluća, živela žuta kuća” pisalo je na transparentu koji su u sredu, na utakmici sa beogradskim Radom, istakli pripadnici frakcije navijača FK Novi Pazar poznate kao “ekstremisti”. Time je zaokruženo prvo kolo novog vida komunikacije huliganskih skupina u Srbiji, specifično, verovatno, u evropskim razmerama, enigmatsko dopisivanje. A počelo je u martu ove godine na Banjici, zadatkom koji su postavili Radovi dobrovoljci iz falange “United forces”. Na njihovom transparentu bio je rebus, sastavljen sa izvesnom dozom manijakalne kreativnosti; nacrtani su nož i žica, tražio se treći pojam iz poznate parole “Nož, žica, Srebrenica”. Toponim genocida, najvećeg masovnog zločina u Evropi posle Drugog svetskog rata, predstavljen je hemijskim simbolom za srebro Ag i crtežom zenice, sa enigmatskim apostrofima (jedan nedostaje, kao i slovo). Ima, dakle, među vatrenim navijačima i dobrih đaka u pokušaju, ništa novo, beleži se i primer da je jedan dospeo do ministarske fotelje.





Radov rebus: Srebrenica


Photo: Stock



Mržnja gajena i podsticana godinama poprimila je, dakle, novu formu, ne gubeći ništa na suštini i intenzitetu. Ostala je nepogrešiva dijagnoza srbijanskog društva, neprolazna i neizlečiva radost zbog ubijanja hiljada civila u ime Srpstva, odnosno zbog bola žrtava in vivo eksperimenata. Kao i od samog početka krvavog raspada zajedničke države, do današnjih dana, ekstremisti i kriminalci uspešno komuniciraju, savršeno se razumeju. I ima, stoga, i u ovoj beogradsko - pazarskoj enigmatici tipa odgovor u sledećem broju neke morbidne topline, svojevrsnog akcijaškog/akcionog jedinstva na zajedničkom destruktivnom poslu. Urušavanja suvišnih naznaka civilizovanog života.


Istraga o incidentu u Novom Pazaru je u toku, oglasio se prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić: "Zgrožen sam kao građanin ove zemlje, a sa druge strane sam užasnut činjenicom da niko nije reagovao od državnih organa. Siguran sam da će u budućnosti, ali i povodom ovog slučaja, državni organi umeti da reaguju",


Tretman incidenta u Novom Pazaru bio je, blago rečeno, skandalozan, na fotografiji, a i na snimku koji, kako je objavljeno, ima policija, jasno se razaznaju lica izgrednika. Nije, međutim, bilo ozbiljnije informacije o reakciji lokalnih organa bezbednosti. Tužilaštvo se, za početak, uzdržalo i dobilo lekciju od Fudbalskog saveza Srbije. Saopšteno je, naime, da MUP i Uprava policije u Novom Pazaru, “u dogovoru sa osnovnim Tužilaštvom preduzimaju neophodne aktivnosti na identifikaciji osoba koje su učestvovale u izradi, unošenju i isticanju transparenta”. Kako su preneli elektronski mediji, rečeno je da “za sada, nema izjašnjenja Tužilaštva u ogledu kvalifikacije dela, pa će to biti učinjeno naknadno, nakon sačinjavanja izveštaja”.

Za Disciplinsku komisiju Fudbalskog saveza Srbije, međutim, nije bilo dileme: "Navijači Novog Pazara su istakli transparent koji vređa nacionalna osećanja i širi međunacionalnu mržnju, što je strogo zabranjeno po svim odredbama pravilnika Fudbalskog saveza Srbije, Evropske fudbalske unije i Svetske fudbalske federacije", navodi se u saopštenju na sajtu FS Srbije.

Vređati nacionalna osećanja i širiti međunacionalnu mržnju zabranjeno je i zakonima države Srbije. Kao i pokušaj gledaoca i učesnika sportske priredbe Eldara Dautovića da na utakmicu Novi Pazar - Rad unese pištolj i municiju.


I posle novopazarskog incidenta ostaju pitanja šta će Srbija sa ovom količinom mržnje i koliko će u životima koštati svi oblici njenog ispoljavanja. Nema naznaka da će bilo ko postupati drugačije nego u još svežem kruševačkom slučaju rasističkog divljanja; krivci će biti locirani, valjda u Turskoj, ili Albaniji, možda u Emiratima. Ozbiljna tema biće, kao i dosad, prilika da beogradski štampani mediji demonstriraju nehumanu uređivačku politiku i nađu joj pristojan prostor na sportskim stranama, ili na crnoj hronici.


Sačekajmo sledeće nagradno pitanje na gostovanju FK Novi Pazar.



e-novine.com - Krvava enigmatika

No comments:

Post a Comment