Wednesday, August 8, 2012

Srbija, raj za ratne zločince


Dogovor o izručenju osoba osumnjičenih za ratne zločine još nije postignut između Srbije i BiH, a pitanje je hoće li ikad i biti. Nakon Ratka Mladića, Srbija može komotno zatvoriti fasciklu s obavezom za hapšenja ratnih zločinaca, koji danas imaju njeno državljanstvo i ni po čemu se ne razlikuju od ostalih njenih građana. Ratni zločinci iz BiH danas u Srbiji rade u prosvjeti, imaju privatne firme, vlasnici su ugostiteljskih objekata, brinu se o sigurnosti poznatih...

Srbija, brale: Koljački rodoljubi na Ravnoj Gori
Photo: daylife.com
Iz izvora bliskih Tužilaštvu za ratne zločine BiH saznaje se da postoji prioritetna lista osumnjičenih za ratne zločine, za koje će BiH tražiti izručenje od Srbije. Dio imena s tog spiska objavljujemo.
Mada je većina zločinaca iz zloglasnog 10. diverzantskog odreda Vojske RS uhapšena i procesuirana za strijeljanje više od 800 srebreničkih Bošnjaka na farmi Branjevo 16. jula 1995. godine, na listi visokorangiranih osumnjičenih za ratne zločine koji se kriju u Srbiji nalazi se komandant ove jedinice poručnik Milorad Mišo Pelemiš, te egzekutori Zoran Obrenović Maljić i Brano Gojković.
Pelemiš je nekoliko puta do sada hapšen u Srbiji, a posljednji put policija mu je pretresala stan u ulici Narodnih heroja na Novom Beogradu 2009. godine, po nalogu Tužilaštva za ratne zločine Srbije, jer se pretpostavljalo da je jedan od ključnih Mladićevih jataka.
I bivši komandir Stanice policije u Srebrenici, Milisav Gavrić, osumnjičen za učešće u genocidu 1995, krije se u Loznici, a nalazi se na listi traženih. Godinama su "srebreničke majke" upozoravale da Gavrić slobodno šeta po Srebrenici i Podrinju. Prije dvije godine rasprodavao je svoju imovinu u Srebrenici i pobjegao u Srbiju.
Tužilaštvo BiH je nedavno raspisalo potjernicu za Nedeljkom Milidragovićem Neđom sa Sokoca, koji živi u Beogradu, i Aleksom Golijaninom iz Goražda s prebivalištem u Sremskoj Kamenici. Optuženi su da su, kao komandiri Specijalne brigade MUP RS, učestvovali u genocidu u Srebrenici. Odavno preko BH granice ne smiju prijeći ni osumnjičeni za ratne zločine u Ilijašu.
Marinko Vidović, bivši ilijaški policajac, osumnjičen za zločine nad Bošnjacima u selu Lješevo u junu 1992. godine, živi u okolici Šapca. Vasilije Vidović Vaske, četnički vojvoda i dugogodišnji postdejtonski lični pratilac Vojislava Šešelja, osumnjičen za zločine u Lješevu, Podlugovima, Ilijašu i strijeljanje logoraša na brdu Žuč, trenutno sa suprugom i kćerkom živi u Zemunu. Mnoge zločine u Ilijašu počinio je dobrovoljac poznat po nadimkuMićo Četnik, koji živi u Somboru, a identificiran je kao Mićo Sijeković.
Vogošćanski osumnjičeni ratni zločinac Jovan Joja Tintor (koji se godinama krio pod lažnim imenom Jovica Berjan) uhapšen je prošle nedelje u Srbiji zbog ubistva u banji Vrujci: pitanje je da li će ga Srbija, nakon odslužene kazne, isporučiti BH sudovima. Takođe, zločinac iz Vogošća Radomir Prodanović Gaga danas živi na beogradskoj adresi. Među zločince je posebno unijela strah činjenica da je 29. avgusta 2011. crnogorska policija na graničnom prijelazu Dobrakovo uhapsila Branka Vlaču, bivšeg upravnika zloglasnih logora "Sonja" i "Bunker" u Vogošći. Vlačo je izručen u BiH i očekuje se početak njegovog suđenja.
Od pravde se u Srbiju sakrio i Mile Stojanović, upravnik zloglasnog logora "Kasarna Rajlovac“, iz kojeg je 14. juna 1992. odvedena grupa Bošnjaka iz sela Ahatovići, kada ih je 47 ubijeno u Sokolinu kod Srednjeg. U Novom Sadu živi prvi komandant Specijalne jedinice MUP Republike Srpske Milenko Karišik, za kojim, također, postoji potjernica iz Sarajeva još od 1992. Iako se spasio od Haškog tribunala, "zavalivši" generala Radislava Krstića, na potjernici Tužilaštva BiH nalazi se i Milenko Živanović, komandant Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske, koji, kao penzioner Vojske Jugoslavije, živi u Valjevu.

Fizika je moj život: Ratko Adžić, profesor u krvi
Photo: Stock
Ratko Adžić, prvi čovjek Ratnog predsjedništva Ilijaša, kasnije i ratni ministar MUP RS, danas je profesor fizike u Filološkoj gimnaziji u Beogradu i nalazi se na vrhu liste osumnjičenih za ratne zločine. Tokom rata bio je gospodar života i smrti u ovoj sarajevskoj okupiranoj općini. Ilijaški zločinci, po njegovoj direktivi kao predsjednika općine, a predvođeni četničkim vojvodom Vasilijem Vidovićem Vasketom i nekadašnjim policajcem Marinkom Vidovićem, počinili su stravičan zločin 5. juna 1992. u selu Lješevo kada su za samo sat ubili 21 Bošnjaka. U Srbiji se krije iMirko Todorović Banana, zločinac iz Bratunca, koji je pobjegao nakon što je pred Sudom BiH osuđen na 13 godina zatvora. Porodice bošnjačkih žrtava iz Zvornika iščekuju da pred lice pravde u BiH bude izveden Vojin Vučković Žućo, komandant zloglasne jedinice "Žute ose". Žućo je do sada uživao apsolutnu zaštitu Službe državne bezbjednosti Srbije. Bivši načelnik Stanice policije u Višegradu Risto Perišić, kojeg je i monstrum Milan Lukić naveo kao svog nadređenog, krije se na Zlatiboru. Perišić se smatra jednom od najodgovornijih osoba za ubistva više od 2.000 Bošnjaka u Višegradu.
I pored činjenice da je za njima raspisana Interpolova potjernica, slobodno u Srbiji žive i rade ključni ljudi koji se sumnjiče da su odgovorni za pokolj nad Bošnjacima u Kalinoviku: Boško GovedaricaGrujo Lalović i Dalibor Krstović. Lalović, koji je bio predsjednik SDS Kalinovik i predsjednik Kriznog štaba, za kojeg su brojni svjedoci potvrdili da je lično naređivao i rukovodio svim zlodjelima, odmah nakon rata u Novom Sadu otvorio je fabriku namještaja, a u Bijeljini ima svoju pilanu.
Boško Govedarica bio je ratni načelnik SJB Kalinovik i sumnjiči se da su pod njegovom ingerencijom bila sva hapšenja i svi logori u Kalinoviku. Tek na zahtjev porodica žrtava, smijenjen je od ITPF-a s mjesta načelnika CSB Foča. Nakon toga bježi u Sremsku Mitrovicu. Dalibor Krstović Dado, koji je kao pripadnik rezervnog sastava SJB Kalinovik u toku rata učestvovao u više ubistava i silovanja, trenutno se nalazi u Beogradu i sarađuje s Govedaricom i Lalovićem.
Brane Petković, komandant srpskih jedinica na lijevoj obali Drine u Goraždu, sumnjiči se da je odgovoran za ratne zločine nad Bošnjacima Goražda tokom 1992. godine. Živi u Kragujevcu, gdje je donedavno radio kao komandir u policiji.

SFOR ga nije hapsio: Dušan Kornjača otvara most u prisustvu međunarodnih snaga
Photo: Stock
Za zločine u Čajniču, najodgovornijom osobom smatra se doktor Duško Kornjača, ratni načelnik Čajnića.Kornjača se već devet godina krije u Srbiji. Putem anonimnog pisma čitaoca, koji je napisao da Kornjača sa suprugom Draganom i četvoricom sinova živi u Novom Sadu u Tekelinijoj ulici 6 u stanu broj 17, gdje se bavi prodajom "vitafona", "Dnevni Avaz" je stupio u kontakt s ovim doktorom smrti. Uz konstataciju da ga ne zanima kako su ga pronašli, Kornjača je rekao i da ne zna da ga u BiH traže zbog zločina, a da zna, kaže, ne bi se odazvao.
- Manite se potjernica. BiH me ne zanima, otišao sam iz nje prije šest godina i ne mislim se vraćati. Danas sam ovdje, sutra ću možda biti negdje drugo, o čemu trenutno i razmišljam – rekao je Kornjača novinarima.
U Tužilaštvu BiH je potvrđeno da istraga protiv Kornjače, kojeg je tek 2004. godine s pozicije načelnika smijenio visoki predstavnik, još traje te da je potjernicu za njim raspisao Sud BiH. Kada bude uhapšen, Kornjača će se pridružiti bratu Milunu te ratnim prijateljima Miloradu Živkoviću i Dušku Tadiću, kojima se pred Sudom BiH već sudi za zločine u Čajniču.
Predrag Jovančić Peđa, komandant jedinice "Bijeli anđeli" s Grbavice, koji je bio šef monstrumu Batku Vlahoviću,  živi i radi u Beogradu. Na spisku su i bliski Mladićevi saradnici Dragomir Pećanac i Radomir Furtula, komandant Višegradske brigade Vojske RS. Obojica žive u Beogradu u vojnim stanovima dobivenim od Vojske Srbije....
* Delovi teksta preuzeti sa portala otisak.ba

e-novine.com - Srbija, raj za ratne zločince

No comments:

Post a Comment